Zorić: Izjavu Dijane Hrkalović shvatila sam kao vid pretnje i zastrašivanja

Vesti 27. jul 202209:36 > 09:41 38 komentara
Jelena Zorić
N1

“Pominjanje mog brata shvatila sam kao vid pretnje i zastrašivanja”, rekla je novinarka "Vremena" i BIRN-a Jelena Zorić za Glas Amerike, aludirajući na nedavno medijsko gostovanje optužene bivše policajke Dijane Hrkalović.

Dijana Hrkalović, bivša državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije kojoj se sudi po optužbama za trgovinu uticajem, iznosila je neutemeljene tvrdnje u vezi sa navodnim izvorima priča koje je istraživala i okolnostima pod kojima je napustila prethodno radno mesto – pominjući u svemu tome i brata Jelene Zorić – višestruko nagrađivane novinarke Balkanske istraživačke mreže (BIRN) i nedeljnika „Vreme“.

POVEZANE VESTI:

„Nju (Hrkalović) inače zastupa isti advokat kao i (prvooptuženog u slučaju ‘Jovanjica’ Predraga) Koluviju, Vladimir Đukanović, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke. Ona je u toj emisiji, rekla: ‘Čula sam kako brat Jelene Zorić priča da je imala probleme sa redakcijom u kojoj je prethodno radila, zbog toga što je prikrila prepisku između Drecuna (tužilac u dva predmeta za slučaj Jovanjica) i nekog kriminalca, najverovatnije Koraća, koja je stigla na mejl te redakcije’. To sam shvatila kao način bivše sekretarke MUP-a da mi pošalje pretnju i zastraši me, spominjući mog brata, iako za to ne postoji nijedan povod, već se radi o laži“, kaže za Glas Amerike Jelena Zorić.

„Inače, o toj pepisci, za koju Hrkalović tvrdi da sam je prikrivala, uradila sam i televizijski prilog emitovanom na televiziji N1. Bivša državna sekretarka policije, sada okrivljena u jednom sudskom postupku, u istoj emisiji, etiketirala je i moj moral, kada je insinuirala i da sam, kako je rekla’u veoma bliskom odnosu sa tužiocem koji vodi Jovanjicu'“, dodaje ona.

Zorić ističe i da su najopasnije pretnje koje su najteže dokazive i „umotane u celofan“, “kada se mole Bogu za vas”, “požele dobro zdravlje vama i vašoj porodici” ili vam na kućnom pragu ostave morbidnu poruku.

„Znamo svi za tradicionalni kriminalni običaj da mafija obično pošalje poljubac pre nego što zapuca. Mene je strah i da opišem kako se osećam kada mi prete i šta me najviše pogađa, da ne bih kriminalcima nacrtala šta je potrebno da rade, kako bi uticali na moja osećanja“, poručuje ona.

„Brat me je pitao da li da se vraća u Srbiju“

Pretnje, nastavja Zorić, remeti njen poslovni i privatni život, ali i živote članova njene porodice.

„Moj brat, koji je van bilo kog konteksta spomenut od strane bivše državne sekretarke Dijane Hrkalović, sada je na porodičnom odmoru, van zemlje, sa suprugom i detetom, a pitao me je: ‘Šta misliš, da li je pametno da se vraćamo u Srbiju, razmišlamo, kako bi ovde, gde smo, mogli da se organizujemo za život i posao?'“, navodi novinarka BIRN-a i „Vremena“.

Zorić dodaje i da joj se Dijana Hrkalović, putem saopštenja, objavljenog u jednom tabloidu, izvinila, kada je čula da je pretnje prijavila nadležnima.

„Međutim, u istom saopštenju navodi da je sve informacije čula od jednog druga, ali da se izvinjava bez obzira da li je tačno ili nije tačno šta je rekla. Vidite, i to je jedan vid pretnje i diskreditacije, dakle, osoba koja je po obrazovanju psihološkinja, a koja bi trebalo da ima bezbednosnu kulturu na visokom nivou, s obzirom da je bila bivša državna sekretarka, priznaje da je neproverenu informaciju o meni iznela pred milionskim auditorijumom“, ukazuje Zorić.

„Iznela je laži, uvrede i spomenula mi, van ikakvog konteksta, člana porodice. I sada se ne izvinjava pred milionima gledalaca, pred kojima je sve izrekla, nego putem tabloida i još nastavlja da provocira izjavom da želi da ponudi izvinjenje i ukoliko je informacija koju je čula posredstvom poznanika neistinita informacija. Iako je lako proverljivo, čak i putem Gugla, a oglasili su se i moji nekadašnji urednici, koji su naveli da je o meni izrečena neistina“, podseća ona.

„Jovanjica je kriminalno-korupcijski skandal epskih razmera“

Jelena Zorić smatra da joj bezbednost jeste ugrožena zbog praćenja slučaja „Jovanjica“ za koji ističe da je „kriminalno-korupcijski skandal epskih razmera“.

„Nemir je sveprisutan, pogotovo od kada sam objavila da se, prema dokazima do koji sam došla, Koluvija nije čuo sa bratom bredsednika Srbije Andrejom Vučićem kako je, oko dve i po godine, tvrdio deo opozicije. Ono što vlastima smeta su, takođe moje objave da je Koluvija bio na vezi sa direktorom Bezbednosno informativne agencije (BIA) Bratislavom Gašićem i načelnikom beogradskog centara BIA Mirkom Škerom; da se Koluvija sastajao sa direktorom Vojne obaveštajne agnecije (VOA) Zoranom Stojkovićem i službenikom makedonske vlade, što je nedavno otkrio BIRN; da sudski proces po optužnici „Jovanjica 2″ ne počinje zbog ortakluka najviših struktura MUP-a i bezbednosnih službi sa Koluvijom; da je kriminalizacija inspektora Slobodana Milenkovića posledica njihovog združenog delovanja; da su, kako navodi advokat Zdenko Tomanović, pojedinci u samom vrhu Službi planirali likvidaciju Milenkovića ali da po prijavljivanju ove informacije državni organi ništa nisu poduzeli…“, ukazuje novinarka BIRN-a i „Vremena“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare