Zrenjaninci organizovali protestnu vožnju, traže vodu za piće

Vesti 01. avg 202118:4117 komentara
Izvor: Pixabay

U Zrenjaninu je organizovana protestna vožnja, zbog toga što stanovnici tog grada više od 17 godina nemaju zdravu vodu za piće.

Protestnu vožnju organizovali su Zrenjaninci iz udruženja Zrenjaninska akcija (ZRAK), a u koloni koja se kretala gradskim ulicama na vozilima su bile poruke „Zrenjanin je žedan“, „Dokle da čekamo“, „Gde je voda“, prenosi portal 021.rs.

Bekim Rukeci iz udruženja ZRAK je rekao novinarima da je jedini zahtev tog protesta dva litra vode po glavi stanovnika i da će taj zahtev zvanično biti prosleđen zrenjaninskoj vlasti.

Upitan da prokomentariše raskidanje ugovora sa fabrikom vode, Rukeci je kazao da se neće uplitati u politička prepucavanja.

„Nismo ovde zbog fabrike, već zbog vode, tražimo samo dva litra vode što je medicinski minimum, a proteste ćemo nastaviti“, rekao je.

Pre nekoliko dana, gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je novinarima da je ugovor sa Fabrikom vode raskinut jer investitor nije ispunio obaveze, kao i da se traže nova rešenja.

Ugovor sa investitorima – Grupom Zilio potpisan je 2015. godine, u nekoliko navrata isporučivana je voda za koju se tvrdilo da zadovoljava standarde i da se čeka rešenje sanitarne inspekcije, kojom se ukida zabrana upotrebe vode za piće iz 2004. godine.

Fabrika vode prekinula je rad zbog eksplozije koja se dogodila krajem prošle godine, a vodosnabdevanje grada preuzelo je preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

Iz Fabrike su zatim ukazivali da su otklonili posledice i nedostatke, ali su tvrdili da ih Vodovod sabotira.

U junu ove godine saopštili su da su spremni da rade i ispunjavaju obaveze iz ugovora i da pomognu gradu da se svi delovi sistema vodosnabdevanja unaprede i poprave, ali da za to nedostaje dobra volja gradskih vlasti.

Voda iz zrenjaninskog vodovoda zabranjena je za piće zbog nedozvoljene količine arsena, pa Zrenjaninci od 2004. godine piju flaširanu vodu.

Zrenjaninci su i ranije organizovali proteste, a pamte niz bezuspešnih rešenja i obećanja da će imati zdravu vodu za piće.

Komentari

Vaš komentar