Zrenjaninci „slave“ punoletstvo bez pijaće vode, prodaja Fabrike nova šansa?

Vesti 20. jan 202219:32 19 komentara

Na današnji dan, pre 18 godina rešenjem sanitarnog inspektora zabranjena je voda iz zrenjaninskog vodovoda za piće i pripremu hrane. Na punoletstvo ove zabrane stiže i vest da je Fabrika vode u Zrenjaninu, posle dva propala tendera prodata. Izvršni poverilac, Erste Banka, postrojenje je prodala za tri i po miliona evra, bez licitacije i to dva i po meseca staroj firmi iz Beograda, iza koje stoji korporacija "Metito" iz UAE.

U danu kada obeležavaju neslavan jubilej, 18 godina od zvanične zabrane pijaće vode, u Zrenjanin stiže vest da je Fabrika vode dobila novog vlasnika. Aktiviste smo pitali da li je to nova šansa za grad žednih – da li je to konačno dobra vest?

„Zapravo to je vest po meni koja je i bez značaja za građane Zrenjanina, da je banka prodala nešto što je njeno. Kakve to veze ima sa svima nama. Veliko je pitanje šta će sa tom fabrikom da bude, da li će ona da li je obećano novim vlasnicima da će oni da dobiju taj posao koji je na jedan nezakonit način dobio Zilium pre sada već sedam godina“, kaže Dušan Kokot iz Građanskog preokreta.

Povezane vesti

Postrojenje je prešlo u ruke firme „Panonian water“, osnovane pre dva i po meseca sa 100 dinara osnivačkog kapitala. Iza mlade firme stoji veći igrač – korporacija „Metito“ iz UAE, koja je u novembru kupila i zrenjaninski prečišćač otpadnih voda.

„Mi očekujemo da će oni opet povući onaj zakon o arapskim investitorima, kojima će moći da zaobiđu u javne rasprave, i tendere i sve ostalo, ali to će ponovo biti jedan fijasko. Problem neće biti rešen, isti ljudi koji su doživeli fijasko sa vodom na isti način pokušavaju da reše problem, to naravno nije moguće“, kaže Bekim Rukeci iz ZRAK-a.

Osim pitanja vode, ostaje i ono o zaradama koje radnicima duguje bivši vlasnik – izvršitelj zadužen za prodaju fabrike, u telefonskom razgovoru za N1 rekao je da će biti isplaćene onim radnicima koji su fabriku tužili. Jovan Milekić nije jedan od njih – pare za advokata, priča nam, nema, jer je poslednju platu primio je u maju 2021 – pet meseci nakon što su on i njegov kolega teško povređeni u eksploziji na radnom mestu.

„Mi zaposleni možemo da ostanemo bez ikakve nadoknade, i naravno nastavlja se i dalje agonija mene i mog kolege što nemamo zdravstveno osiguranje od prvog oktobra i ne možemo da se lečimo. Izgubili smo tri meseca on, kolega i on ima problem, leve ruke su i kod mene i kod njega on ne može da savije prste vidite ja ne mogu da ispravim. I što više vremena prolazi i ne lečimo se, to su manje šanse da se oporavimo“, kaže Milekić.

Za eksploziju u fabrici ovde do danas niko nije odgovarao, baš kao ni za debakl šestogodišnje sage o postrojenju za prečišćavanje vode. Šta donosi nova etapa sage otvoreno je pitanje, kao i ono, sada već punoletno – kada će iz česama u gradu na Begeju poteći voda ispravna za piće.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare