Žujović: Broj novozaraženih – bumerang naših gluposti, od septembra u skafandere

Vesti 11. avg 202118:35 > 20:20 101 komentara

Pulmolog Dejan Žujović kaže za N1 da broj zaraženih poslednjih dana i nedelja predstavlja eksponencijalni rast koji je, kako kaže, bumerang naših gluposti i predrasuda. "Kako čujem, (Branislav) Tiodorović preti zatvaranjem noćnog zivota. Prosle godine smo na 100 zaraženih imali totalni lokdaun, stariji nisu videli Sunce tri meseca. U Batajnici ima 150 pacijenata, pre neki dan ih je bilo oko 50 - sve mlađi, nevakcinisani. Malo je vakcinisanih u mlađoj populaciji, to bi trebalo da bude najprogresivniji deo društva", rekao je on.

Kaže da zdravstvene ustanove uskoro ponovo ulaze u kovid sistem.

„Sekundarne i tercijarne ustanove dale su preporuke da se ne planiraju godišnji odmori, od 1. septembra se očekuju skafanderi. Prošli put nam je bio kriv britanski soj, sada indijski, sve nam je drugo krivo samo ne naše neznanje. Ja bih krenuo od nas. Ko god hoće može da uđe u našu zemlju, niko ne kontroliše ljude u karantinu, selektivno se dozvoljava ulaz bez PCR testa, iz BiH se ulazi bez problema, niko ne zna da li su oni bolesni, da li su zaraženi, a idu po restoranima, bioskopima, tržnim centrima“, dodao je Žujović.

Povezane vesti:

On kaže da ljudi sve manje nose maske i navodi primer državnog vrha na obeležavanju godišnjice progona Srba u akciji „Oluja“ u Busijama.

„Da li je govornik nosio masku, kakva se poruka šalje, državni propisi postoje kako se treba ponašati, ako to postoji, ako su to preporuke, ako si ti predsednik, poštuj to“, rekao je Žujović.

Smatra da država nije dovoljno uradila po pitanju vakcinacije i da je cela priča pogrešno postavljena.

„Verno telo 65+ godina će se vakcinisati, mlađa populacija će biti protiv. Opozicija je manje zainteresovana što je suludo, to je civilizacijska stvar znanja i nauke, a ne stranačkih opredeljenja“, kaže Žujović i dodaje da je treća doza vakcine najverovatnije uvedena zbog kineske vakcine čija je efikasnost, kako kaže, očajna.

Govoreći o zagađenom vazduhu sa deponija u Vinči i iz Novog Sada, Žujović je rekao da će u naredne dve nedelje doći do povećanog broja moždanih i srčanih udara, kao posledica oslobađanja i udisanja otrovnih materija.

„To nije politikanstvo, kako neki kažu, knjige u šake pa ćete shvatiti da je to stvar znanja i medicine. Izlaganje lošim česticama, ne zna ni Bog koliko hiljada loših materija ima, dovode do veće učestalosti od šloga i srčanog udara. Čestice od 2,5 mikrona ulaze u našu cirkulaciju, izazivaju zapaljenje i na kraju će se završiti ili infarktom miokarda ili moždanim udarom“, smatra Žujović.

On je na odgovornost pozvao gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića koji je izjavio da su preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje da građani dok god osećaju miris dima zatvore svoje prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje.

„Nekome ste dali funkciju, ako ta osoba to ne obavlja stručno, treba da ima konsekvence. Ne može dobra kafe kuvarica da bude dobra ministarka. Ili ćete smeniti aktuelnu gradsku vlast ili izbegavajte vazduh. Efekti dioksina generacijama mogu da vas povređuju pa onda vaš komšija koji nikada nije zapalio cigaretu oboli od karcinoma. Dioksin je 200 puta otrovniji od sarina, kada uđe u vaše telo on nikada neće izaći. To je problem, ovakav akcident daje rezultate koji se mere za 10-15 godina. Moramo da budemo odgovorni i da pitamo čega sve sada ima u vazduhu“, kazao je Dejan Žujović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare