Vujanić o Vesićevoj izjavi: Nisu sve žute trake bezbedne za bicikliste

Vesti 06. jul 202117:49 36 komentara
Beograd 23,04,2021 Saobraćajne kamere, kamera, snimanje saobraćaja, monitoring, video nadzor, saobraćajna kamera
Petar Lazović

Ideja da se dozvoli upotreba žute trake pojedinim učesnicima u saobraćaju je odlična, ali nisam siguran da je to dobro kad je reč o biciklistima. Ni slučajno im ne bih dao da voze žutom trakom ukoliko ne mogu da se kreću bezbedno, rekao je za portal N1 profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić, komentarišući predlog zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića da se kretanje žutom trakom omogući i biciklistima.

Na izjavu zamenika gradonačelnika koji je rekao da je gradska vlast predložila izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja da bi i bicikli mogli da se voze u žutoj traci, profesor Vujanić gleda sa rezervom.

Povezane vesti:

”Nisam za to da se omogući kretanje biciklista svim žutim trakama, već da se izvrši analiza, pa da samo one trake u kojima postoje uslovi za bezbednost biciklista budu određene za tu namenu. Primera radi, zamislite da se biciklistima dozvoli da se kreću Ulicom Kneza Miloša na potezu od Nemanjine do Glavne pošte, morali bi da prelaze i u voznu traku, što bi bilo izuzetno nebezbedno”, naglasio je sagovornik portala N1.

Vujanić je podsetio da postoje i žute trake kojima ne mogu da se kreću ni taksi vozila, a kao primer naveo je tramvajske šine u Bulevaru kralja Aleksandra. Nasuprot tome, kako navodi, tramvajskim šinama u Ulici Vojvode Stepe dozvoljeno je kretanje i drugih motorizovanih učesnika u saobraćaju.

“Saobraćajni sistem mora da se podesi tako da bude ‘odelo po meri‘, što znači da je za svaku situaciju neophodno pronaći odgovarajuće rešenje“, zaključio je Vujanić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare