Zvaničnica RZS: Dan pred završetak popisa, popisano više od 90 odsto stanovnika

Vesti 30. okt 202214:4214 komentara
Izvor: N1

Pomoćnica direktora republičkog Zavoda za statistiku Snežana Lakčević podsetila je da u ponedeljak 31. oktobra ističe rok za završetak popisa, navodeći da je dosad popisano više od 90 odsto stanovništva, odnosno više od 6,1 miliona stanovnika.

Popisano je oko 3,3 miliona stanova i oko 2,3 miliona domaćinstava. Ovim tempom mi ćemo popis završiti u planiranom roku, s tim da poučeni iskustvom popisa iz 2011. godine ostavljamo mogućnost da ukoliko bude potrebe popis produžimo za nekoliko dana, rekla je ona.

Povezane vesti

Lakčević je podsetila da ih je 2011. godine veliki broj građana zvao pretposlednjeg i poslednjeg dana, tvrdeći da nisu popisani, zbog čega je produžen rok za još pet dana u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

Od brojnih pitanja koje su naši građani upućivali metodolozima, našim službama, u info centru, izdvojila bih jedno, a to je da su najčešće bili zbunjeni građani koji žive na adresi koja se razlikuje od adrese koja je u njihovoj ličnoj karti, odnosno na kojoj imaju prijavljeno prebivalište, rekla je Lakčević.

Što se tiče popisivača, rekla je ona, uglavnom su pozitivna iskustva, ali bilo je neki put i neprimerenih tonova i reči, što je očekivano za ovako velike akcije.

Bilo je građana koji su odbijali da se popišu. Međutim, najveći broj takvih slučajeva smo rešili, nakon izlaska popisne komisije na teren i nakon što su instruktori i članovi popisne komisije obavili razgovor sa građanima, rekla je Lakčević.

Ona ukazuje da je ostao jedan broj građana koji pored svega ne žele da se popišu i biće pokrenuta procedura prekršajnog postupka.

Prvi rezultati u skladu sa Zakonom o popisu biće objavljeni trideset dana posle završetka terenske realizacije popisa, ali to su samo prvi rezultati o ukupnom broju popisanih lica, domaćinstava i stanova. Konačne rezultate popisa objavljivaćemo sukcesivno od aprila 2023. do juna 2024. godine, rekla je Lakčević.

Komentari

Vaš komentar