Jureći pravi trenutak: Goranka Matić

Da sam ja neko 25. maj 202418:43 0 komentara

Goranka Matić je fotoreporterka postala slučajno sa novim talasom i SKC-om, i od tada pa do pre neku godinu, kada je otišla u penziju, zabeležila je sve naše dane vere i zabluda, bola i ponosa, uspeha i poraza, ali i bunta i pobeda.

Fotografisala je ono što drugi nisu i tako sačuvala od zaborava sve one male heroje teških vremena o kojima se skoro uopšte ne govori ili se slika o njima brutalno iskrivljuje, a kradljivci naših uspomena polako i sigurno brišu sećanja i čine da poverujemo da nikada nismo bili ili mogli biti drugačiji nego što smo danas.

U emisiji „Da sam ja neko“ govorila je o svojim počecima, devedesetim godinama, godinama nestajanje jedne zemlje…

„Tad nije bilo interneta, ali sam uvek znala kad treba da se sretnem s nekim da ga slikam, da ga pre toga skeniram na neki način, da vidim čime se bavi ako ga lično ne poznajem i da znam da započnem razgovor na neki način“, navodi.

Kolika je snaga fotografije danas i kolika je bila tada? Da li je fotografija mogla da promeni svet? I može li jedna fotografija danas da promeni, recimo, nešto?

Njen odgovor na ovo pitanje je jednostavan – sumnja u to. „Na primer, 9. marta ja nisam uspela da uslikam žensku sa tri prsta, ali sam uslikala kako stoji, a zatim nailaze pokojni Giška, pokojni Knele i još jedan dečko i samo je ovako maknu – u smislu – dosta je curo, ti si svoje odradila, idemo dalje. Mislim, to je mrvica istorije dešavanja“, navodi.

Goranka Matić je pričala i o SKC i fotografisanju brojnih grupa, saradnji i druženju sa Idolima, EKV, ali i o demonstracijama i manipulacijama fotografijom. Pogledajte u videu na početku teksta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!