Ivan Lalić: Nema ekonomske tranzicije bez etičke, živimo u vremenu sunovrata morala

Da sam ja neko 06. apr 202419:42 3 komentara

"Mi građani moramo da se borimo za naše institucije. Mene zanima da moja policija radi svoj posao, da moji sudovi rade svoj posao... Nema ekonomske tranzicije bez etičke", rekao je dramaturg Ivan Lalić u emisiji "Da sam ja neko".

Piše za pozorište i televiziju namerno, a sve što je usput bio uglavnom je postao slučajno vođen unutrašnjim osećajem za onim što smatra da je ispravno. Bio je i upravnik i humanitarni radnik i borac protiv korupcije.

Po ocu partizan, po majci četnik, inače Jugosloven, košarkaš Radničkog, ozbiljan navijač Zvezde, ali i Željka Obradovića.

Ne svrstava se i ne pripada, ima svoje mišljenje i rado ga iznosi i živi je dokaz da se može… i tako.

Ivan Lalić kaže da nama pre svega treba etička tranzicija. „Da sam ja neko (Evropska unija) stalno bih insistirao kod ovih naših: ‘institucija, institucija, institucija’, a onda nije bitno ko je na vlasti“, rekao je u emisiji „Da sam ja neko“.

Lalić još i kaže da živimo u vremenu sunovrata morala. „Jako je bitno misliti ‘a kako ću ja sebe pogledati u ogledalo’ i reći ‘šta si radio tokom ovih teških godina? Da li si poštovao onu Njegoševu „samo obraz i bruka traju dovijeka“ ili nisi’. Meni je jako važno da sačuvam neki svoj integritet, čast, obraz i to prenesem na svoju decu“, naglašava.

Pita se od kog momenta ćemo početi da poštujemo jedni druge. „Možemo da se ne slažemo, ali daj onda da normalno razgovaramo… Da li se uopšte bavimo argumentima ili stalno nekim izvrtanjem činjenica, PR-om? Mi živimo u PR-društvu“, ocenio je.

Govoreći o skupštini, Lalić kaže: „Duško Kovačević je imao ‘Klaustrofobičnu komediju’, podnaslov drame ‘Pozoriste potkazuje život’, e ovde život potkazuje pozorište… To je veće pozorište nego što daske mogu da istrpe, u lošem smislu“.

Kaže da je današnja politika rezultat nepoštovanja kućnog vaspitanja – kako smo odgojeni, šta su naše vrednosti, kako su nas roditelji kroz život vaspitavali. Lalić kaže da bi cela skupština izgledala mnogo bolje kada bi se kućno vaspitanje poštovalo. Ovako, kaže, izgledaju kao „besni psi koji kidišu mržnjom“.

Osvrnuo se i na rat, kao i na njegovo angažovanje u Crvenom krstu i događajima koji su ga tada zadesili. Tako je i nastao njegov roman „Gde si, Mufide?“, koji je posvetio mladiću za kojim je tragao dve decenije.

Govorio je i o kulturnoj organizaciji Mikser, koja se s jedne strane sastoji od pisanja projekata kulture, ekologije i održivog razvoja, a s druge od festivala „Mikser“. Kada bi organizovao novi festival, zvao bi se „Hajduk fest“, jer je u njegovom selu rođen Tanasko Rajić.

„Sebe smatram hajdukom i sve slobodoumne ljude koji idu kao ledolomci protiv neke dogme“, zaključio je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare