Newsnight: Gde god nađeš zgodno mesto ti zgradu posadi?

Newsnight 20. feb 202422:39 7 komentara

Stanari novobeogradskih blokova, koji se protive izgradnji stambenog objekta na zelenoj površini, ponovo izlaze na ulice! U bloku 63 najavljena je gradnja kompleksa od skoro 40.000 kvadrata na mestu zelenih površina. Već je počelo ograđivanje prostora i obeležavanje površine na kojoj bi gradnja trebalo da počne. Ukoliko protivljenje stanara ne uspe, u ovom delu Novog Beograda biće podignut stambeno – poslovni kompleks od 10 spratova, sa podzemnom garažom na tri nivoa.

Da li se u Srbiji planski gradi, šta je važnije – kvadrat po visokim cenama ili parkovi, i kome? Zašto se zelene površine pretvaraju u betonske? Zbog čega to nije samo situacija u gradovima, nego slične primere vidimo i na planinama? Kako je i Zlatibor postao betonska planina? Sve su ovo bila pitanja za naše goste – bivšeg gradskog arhtitektu Beograda Đorđa Bobića, jednog od oganizatora protesta u Bloku 63 Jovana Vukovića i Vladana Sinđića iz organizacije Libergraf u Užicu.

Viši sud u Londonu razmatra poslednju žalbu na koju Asanž ima pravo. Za njim je u Americi raspisana poternica zbog optužbi za špijunažu i najveća zaprećena kazna za to delo je 175 godina zatvora. Slučaj protiv njega je pokrenut zbog objavljivanja hiljada poverljivih dokumenata 2010. i 2011. godine, a američke vlasti smatraju da je prekršio zakon i ugrozio živote drugih. Asanž smatra da su optužbe politički motivisane. Šta mu sledi, vraća li se u Ameriku, pitali smo profesora novinarstva Aleksandra Kocića na univerzitetu u Edinburgu, i politikologa Đorđa Trikoša.

Dan je socijalne pravde. Jesmo li zaboravili šta ona znači? I čega treba da se setimo, ne samo danas, već i ostalih dana u godini? Gost Newsnight-a bio je profesor Fakulteta političkih nauka Zoran Stojiljković.

Ko su oni za koje se socijalna pravda ne podrazumeva samo 20. februara? Kako su svojim primerom pokazali da nije teško setiti se i pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Više u priči našeg Miloša Đošića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare