Newsnight: Može li Kosovo u Savet Evrope?

Newsnight 16. apr 202422:31 1 komentar

Parlamentarna skupština Saveta Evrope raspravlja u Strazburu o preporuci za prijem Kosova u članstvo te organizacije.

Srpska delegacija podnela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, u pokušaju da ublaži stavove iz Mišljenja izvestioca PSSE Dore Bakojani, dok je ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo da će ta zemlja zadržati svoju poziciju u odnosu na Kosovo i da će glasati protiv njegovog prijema u Savet Evrope. Pored toga Italija je predložila da formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom ipak bude uslov za članstvo.

Da li je Priština spremna za ulazak u SE?

Gosti Newsnight-a bili su bivša ambasadorka i predstavnica Srbije pri OEBS-u Branka Latinović i novinar Milivoje Mihajlović.

Ako ste jutros krenuli na posao – krenuli ste po pravom letnjem danu. Kad se večeras budete vraćali – biće drugo godišnje doba, kad je temperatura u pitanju. Ponedeljak ove nedelje i sreda kao da nisu dani u istom mesecu. Šta nam je sa klimom, i kako ovakve promene utiču na naše zdravlje, razgovarali smo sa klimatologom Vladimirom Đurđevićem i kardiologom dr Predragom Mijatovićem.

I Beograd i Novi Sad na vodi. Dok Novi Sad čeka svoj „grad u gradu“ uz reku, Beograd će svoj da proširi na dodatnih  327 hektara.  Zašto se gradi uz Dunav i Savu? Šta je srpskoj prestonici i srpskoj Atini potrebnije od novih ekskluzivnih kvadrata? O tome smo razgovarali sa arhitektama Bojanom Kovačevićem i Anom Ferik Ivanovič.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare