Čeka li nas nestašica lekova?

Zdravlje 30. avg 201607:38 > 07:40
Freeimages.com

Nestašica lekova u bolnicama, pre svega, citostatika „etopsida” i antibiotika „vankomicina”, koji se koristi kada su drugi antibiotici nemoćni u borbi sa otpornim bakterijama, zabrinula je mnoge građane navikle da ovi pojedinačni deficiti lekova budu najava većih poremećaja u snabdevanju na tržištu lekova, piše Politika.

Objašnjenja da zbog tendera kasni isporuka određenog leka ili da je proizvođač isporučio manje od ugovorenih količina, nekada su alarmna lampica da predstoje nestašice.

Ipak, nadležni u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje u pisanom odgovoru „Politici” tvrde da „ne očekuje nikakve probleme u snabdevanju zdravstvenih ustanova”. Tvrde da su sa dobavljačima lekova potpisani „novi okvirni sporazumi, koji obezbeđuju kontinuitet u snabdevanju zdravstvenih ustanova neophodnim lekovima”.

To očigledno nije sprečilo trenutnu nestašicu citostatika „etoposida”, koji se koristi kod velikog broja obolelih od raka.

Prethodnih dana mnogi oboleli su ovaj lek kupovali sami da ne bi prekidali hemoterapiju, a to će se nastaviti i narednih dana, jer prema objašnjenjima iz Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda, ovaj lek će u Srbiju stići naredne nedelje.