Znate li šta je dispareunija, problem koji muči 10% žena?

Zdravlje 26. jan 201719:25 > 28. jan 2017 18:25
Izvor: AFP/ Sebastien Bozon

Gotovo deset odsto Britanki ima bolan seksualni odnos, objavio je BBC na temelju opsežnog istraživanja.

Istraživanje sprovedeno na gotovo 7.000 seksualno aktivnih žena starosti od 16 do 74 godine, objavljeno u časopisu International Journal of Obstetrics and Gynaecology, upućuje na to da taj medicinski problem, stručnog naziva dispareunija, nije redak i pogađa žene svih godina.

Najčešći je ipak kod žena u kasnim pedesetim i ranim šezdesetim godinama, a sledi ih starosna grupa od 16 do 24.

Lekari mogu da im ponude pomoć, ali im se žene retko obraćaju jer je dispareunija još tabu.

Dispareunija je čvrsto povezana s drugim seksualnim problemima, poput vaginalne suvoće, teskobe i izostanka uživanja u seksu.

Mnogo je različitih fizičkih, psihičkih i emotivnih faktora koji mogu uzrokovati bolan odnos, a to može biti složeno za lečenje.

Istraživanje je sprovela Londonska škola za higijenu i tropsku medicinu (LSHTM) u saradnji s drugim zdravstvenim ustanovama. Gotovo trećina žena koje povremeno ili stalno pate od dispareunije nezadovoljno je svojim seksualnim životom.

Glavna autorka studije dr Kirstin Mičel navela je da iza bolnog seksa može stajati širok raspon razloga. „Kod mladih žena, koje tek počinju sa seksualnim životom moguće je da se ne osećaju ugodno“, kazala je.

Medicinski razlozi za dispareuniju mogu biti seksualno prenosive upale, endometrioza i fibroidi.

Žene oko menopauze mogu imati bolan seks zbog vaginalne suvoće.

Dr Mičel kaže da treba nadvladti osećaj stida i obratiti se lekaru kada se pojavi problem bolnog seksualnog odnosa jer pomoći ima, bilo da je uzrok medicinski ili emocionalni.