Depresivne osobe podložnije obolevanju od raka

Zdravlje 28. jan 201714:06 > 14:07
Izvor: Shutterstock

Osobe koje pate od anksioznog poremećaja ili boluju od depresije podložnije su obolevanju od određenih vrsta karcinoma, pokazalo je istraživanje sprovedeno na 160.000 odraslih osoba u Engleskoj i Velsu.

Rezultati studije pokazali su da je u konkretnom slučaju reč o leukemiji, raku prostate ili raku sistema za varenje (debelog creva, gušterače i jednjaka).

Naučnaci ističu da je reč o statističkim podacima, što ne znači da je uzročno-posledična veza između nekih psihičkih poremećaja i raka nužna.

Ali rezultati idu u prilog brojnim indicijama o povezanosti fizičkog i mentalnog zdravlja, stoji u članku objavljenom u časopisu British Medical Journal (BMJ) u kojem se iznosi i podatak po kojemu su simptomi depresije i teskobe povezani s povećanim rizikom od obolevanja od kardiovaskularnih bolesti.

Dosad je povezanost pomenutih psihičkih poremećaja i karcinoma bila malo poznata, objasnili su britanski naučnici s londonskog Juniversiti koledža, univerziteta u Edinburghu i univerziteta u Sidneju.

Tim naučnika predvodio je epidemiolog s Juniversiti Koledža, Dejvid Beti, koji je analizirao podatke iz 16 ranije sprovedenih studija.

Od 163.363 osobe starosti od 16 godina i više, koje nisu bolovale od raka u trenutku uključenja u istraživanje, 4.353 ih je umrlo od neke vrste karcinoma tokom studije.

Naučnici su se u istraživanju naročito usredsredili na vrste karcinoma povezane s načinom života i one koji zavise od hormona.

Ustanovili su da rezultati studije upućuju na to da hormonska neravnoteža povezana s depresijom dovodi do povišene proizvodnje kortizola i sprečava prirodne mehanizme obnove DNK, što rezultira slabljenjem odbrambenih mehanizama u odnosu na razvoj raka. Primetili su i da su depresivne osobe sklonije pušenju, konzumiranju alkohola i gojaznosti – faktorima koji doprinose razvoju raka.

Analiza je pokazala da su ispitanici skloni anksioznom poremećaju i depresiji u 80 posto slučajeva umirali od raka debelog creva, među njima ih je dvostruko više nego što je uobičajeno obolelo od raka prostate, gušterače ili jednjaka, a broj obolelih od leukemije bio je čak četiri puta veći od proseka.

Naučnici ne isključuju ni obrnutu uzročno-posledičnu vezu, a to znači da su depresiju prouzrokovali simptomi još nedijagnostifikovanog raka.

Beti kaže da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se potvrdila iznesena povezanost i pretpostavke se objasnile u širem kontekstu.