Kinoa žitarica budućnosti – zdrava i laka za uzgajanje

Zdravlje 21. feb 201709:00 > 12:13
Izvor: Pixabay

Kinoa, "majka žitarica" drevne civilizacije Inka, mogla bi da postane važna namirnica u budućnosti zbog svojih hranljivih sastojaka, ali i lakoći sa kojom se uzgaja.

Naučnici su uspeli da identifikuju gen kinoe koji je odgovoran za njen gorak ukus, koji bi lako mogao da se „modifikuje“. Sa poboljšanjem ukusa, usledilo bi i širenje komercijalne upotrebe ove žitarice.

Kinoa dobro podnosi teške uslove i raste u slanoj zemlji, kao i na tlu lošeg kvaliteta.

Takođe podnosi dobro visoke nadmorske visine, hladne temperature, te se može uzgajati na mestima gde bi druge žitarice, poput pšenice ili riže, teško uspevale.

Botaničar Mark Tester sa Tehnološkog fakulteta kralja Abdulaha u Saudijskoj Arabiji izdvojio je gen kvinoe koji uzrokuje proizvodnju saponina, hemijskog jedinjenja koji joj daju gorkast ukus.

To otkriće može omogućiti uzgoj i proizvodnju kinoe slađeg semena.

„Kinoa se aposlutno nedovoljno iskorištava“, rekao je Tester u radu objavljenom u časopisu Nature.

„Veoma je hranljiv, nema glutena, bogat je proteinima, mineralima i vitaminima i važno, ima vrlo dobar balans aminokiselina, što je neobično za žitarice“, dodao je.

Kinoa se može koristiti kao pirinač ili pšenica. Za obrok, testetninu, fermentisanje piva.

Ova biljka je drevnim Inkama bila sveta. Globalno, kinoa je minorna biljka, uzgaja se uglavnom u Peruu i Boliviji. Ali s trendom širenja zdrave ishrane, raste joj popularnost i na zapadu.