Vežbanje i kratke šetnje smanjuju povišeni krvni pritisak

Zdravlje 01. mar 201913:58 > 02. mar 2019 14:28
Izvor: Pixabay

Kombinovanje 30 minuta jutarnjeg vežbanja s kratkim šetnjama tokom dana može pomoći u kontroli krvnog pritiska, pokazuje istraživanje.

Dodavanje trominutnih šetnji kojima se „razbijaju“ ciklusi dugotrajnog sedenja posebno su dobro delovali na starije i gojazne žene, navode autori u radu objavljenom u časopisu „Hypertension“.

„Dugotrajno sedenje je uobičajeno ponašanje u modernom društvu u kojem sedeći vozimo, radimo i živimo u svom domu“, navodi autor studije Majkl Viler iz „Baker Heart and Diabetes Institute“ u Melburnu.

Nedavna istraživanja pokazala su da produženo sedenje toekom dana može povećati krvni pritisak, što je ključni faktor za razvoj srčanih bolesti.

„Posebno starije odrasle osobe mogu ‘nakupiti’ mnogo sedenja tokom dana, pa se do dve trećine dana provede u sedećim aktivnostima“, kazao je za Rojters.

Iako i vežbanje i prekidi dugotrajnog sedenja mogu svaki za sebe smanjiti povišeni krvni pritisak, Viler je želeo da analizira hoće li kombinacija rezultirati dodatnim koristima za zdravlje.

Istraživanje je obuhvatilo 67 muškaraca i žena starosti od 60 do 74 godine s prekomernom telesnom težinom, a 40 posto imalo je povišeni krvni pritisak.

Svakom ispitaniku meren je broj otkucaja srca, krvni pritisak, šećer u krvi i drugi markeri u raznim aktivnostima od neprekidnog osmosatnog sedenja, višesatnog sedenja prekinutog s pola sata hodanja na pokretnoj traci, višesatnog sedenja prekinutog s trominutnim ‘šetnjama’ na pokretnoj traci svakih pola sata.

Tokom sedenja ispitanici su uglavnom čitali i imali su uslov da izbegavaju aktivnosti koje mogu povećati pritisak poput gledanja televizijskog programa ili vođenja telefonskih razgovora.

Istraživanjem je utvrđeno da je u proseku uključivanje bilo kakvog oblika kretanja u dnevnu rutinu dovelo do smanjenja pritiska od oko 1 mm/Hg. Najveće smanjenje pritisak kod svih uočeno je kad su ispitanici ujutro vežbali 30 minuta na pokretnoj traci. U dodatku na to trominutne šetnje tokom čitavog dana imale su i dodatni pozitivni učinak kod žena.

Kod žena je nivo adrenalina, hormona koji podiže krvni pritisak, bio niži tokom dana koji je uključivao vežbanje.

„Bili smo iznenađeni da je samo kod žena uočeno dodatno smanjenje krvnog pritiska kad su nakon jutarnjeg vežbanja išle i na kratke šetnje tokom čitavog dana”, rekao je Viler.