Bundeva za dobar imunitet i zdrav urinarni trakt

Zdravlje 02. nov 201920:04 > 20:11
Izvor: Pixabay.com

Bundeve su ukusne, hranjive i zdrave. Leče akne, podižu imunitet i održavaju dobro zdravlje bešike, bubrega i prostate.

Postoji više od 800 različitih vrsta bundeva, od onih najmanjih do onih divovskih. Bundeve potiču iz Afrike i Severne Amerike. One iz Afrike, zbog svoje čvrste kore, u starom Egiptu, antičkoj Grčkoj i Rimu sušile su se na suncu i koristile kao posude i tanjiri. A one koje potiču iz Severne Amerike služile su za hranu i uzgajale su se na području današnjeg Meksika još pre 9 000 godina. U Evropu su, kao i mnoge druge biljke, dospele morskim putem, zahvaljujući Kolumbu, tek nakon otkrića Amerike 1492. godine.

Bundeve su ukusne i dijetalne, jer sadrže više od 90 odsto vode i malo masnoće. Zahvaljujući svojim sastojcima, bundeve su veoma lekovite. One obiluju vitaminima A, C, E i folnom kiselinom, mineralima, kao i kalijumom, kalcijumom, selenom i fosforom. Ulje od koštica bundeve posebno je dragoceno u lekovitom smislu jer sadrži vredne masnoće, belančevine, ugljene hidrate, ali i vitamine A, B1, B2, B6, C i D.

Čisti kožu

Ishrana bazirana na bundevi i sastojcima dobijenih od nje ima blagotvoran uticaj na ljudski organizam i njegovo zdravlje. Bundeva se, zahvaljujući svojim sastojcima, koji utiču na regulaciju lojnih žlezda, odavno koristi za smirivanje upaljene kože lica kao i kod pojave akni i mitesera. Maska od pirea od bundeve koristi se za negu masne kože sklone upalama i aknama, koja će je očistiti i suziti proširene pore kože lica.

Podiže imunitet

Bundeva sadrži veću količinu beta-karotena, obilje ostalih antioksidansa, vitamina C i E, nekoliko važnih aminokiselina i minerala, a posebno kalijum i cink, koji svi zajedno imaju presudnu ulogu u borbi protiv slobodnih radikala i u podizanju celokupnog imuniteta organizma.

Lekoviti sastojci iz bundeve štite organizam od različitih alergija i infekcija, što je posebno važno u jesenjem i zimskom periodu, artritisa, oboljenja srca i krvotoka – ateroskleroze i srčanog infarkta. Zbog spomenutih sastojaka, bundeva snižava holesterol u krvi i štiti od različitih kancerogenih oboljenja.

U borbi protiv slobodnih radikala i za podizanje imuniteta posebno je delotvorno konzumiranje hladno ceđenog ulja koštica bundeve i njenih semenki.  

Rešava urološke probleme

Sastojci koštica i njihovog ulja dobro su poznati i delotvorni u lečenju poteškoća sa funkcioniranjem bešike i bubrega, a posebno prostate. Lekoviti sastojci jačaju muskulaturu bešike, podstiču mokrenje, smiruju upalne procese i sprečavaju poremećaje u funkcioniranju mokraćnih organa.

Kod poremećaja u funkcioniranju prostate, od čega pati više od polovine muškaraca starijih od 60 godina, sastojci bundeve dokazano daju izuzetne rezultate, pa se preporučuju čak i u slučaju početnih stadijuma kancerogenih promena na prostati.

Naučna istraživanja dokazala su da jedna kašika koštica bundeve dnevno, na duži period, ima preventivni učinak na funkcije mokraćnih organa i prostate, dok veća količina, tri kašike dnevno, može bitno ublažiti poremećaje koji nastaju kao posledica uvećane prostate.