Novi tretman za osobe alergične na kikiriki na pomolu

Zdravlje 16. nov 201913:07 > 13:07
Izvor: Shutterstock

Milioni širom sveta imaju alergiju na kikiriki i orašaste plodove. Nova eksperimentalna istraživanja ukazuju da bi odrasle osobe jednog dana mogle da, uz pomoć injekcije antitela, zadrže simptome alergije i do šest nedelja.

Kao piše CNN, samo jedna injekcija antitela protiv alergije omogućila bi osobama koje imaju alergiju na kikiriki da bezbedno konzumiraju proteine kikirikija, prema istraživanju objavljenom nedavno u “JCI Insight”.

Alergije na hranu mogu da se razviju u bilo kom trenutku života bez ikakvog jasnog uzroka. Do sada nije postojao način da se spreči alergijska reakcija, osim izbegavanja hrane koja ga sadrži.

Tim istraživača sa Univerzitetu Stanford regrutovao je 20 osoba sa alergijama na kikiriki kako bi testirali antitelo nazvano “etokimab”, za koje se mislilo da blokira molekul interleukin-33, koji pokreće imuni odgovor koji može da dovede do alergijske reakcije.

Petnaest učesnika primilo je injekciju antitela, a petoro je primilo injekciju placeba. Dve nedelje kasnije, 11 od 15 učesnika koji su primili antitelo mogao je da pojede malu količinu proteina kikirikija.

Nijedan član placebo grupe nije mogao da uzima protein bez alergijske reakcije. Da bi izvukli bilo kakve zaključke o tome kako antitelo deluje na određene osobe, istraživači su rekli da će morati da se ponove rezultati sa više učesnika i odrede idealan vremenski raspored kao i doze lečenja.

Simptomi

Alergijska reakcija na hranu može da izazove grčeve, dijareju, osip i otekline. Osobe koje imaju težak oblik alergije, opasne po život, mogu da se suoče i sa anafilaktičkim šokom, koji izaziva otežano disanje, nagli pad krvnog pritiska, nesvesticu i vrtoglavicu.

Tretman za decu alergičnu na kikiriki

Uskoro bi mogao biti dostupan tretman za decu sa alergijom na kikiriki. U septembru je od strane Savetodavnog odbor za alergene odobrena oralna imunoterapija osmišljena da smanji količinu alergijskih reakcija i njihovu težinu. Konačna odluka očekuje se 2020. godine.

Lek izlaže decu kontrolisanim dozama proteina kikirikija dok njihova tela ne dostignu nivo održavanja koji smanjuje njihovu osetljivost. Lek je u obliku praha i može da se meša sa hranom, ili sa jogurtom i konzumira jednom dnevno.