Trudnoća nakon menopauze

Zdravlje 22. nov 201911:20 > 11:26
Izvor: Shutterstock

Menopauza, uprkos činjenici da se dešava svakoj ženi pre ili kasnije i dalje deluje zbunujuće na one koji kroz nju prolaze, ali i otvara nove mogućnosti.

Opšte je poznato da, kada kod žena prestane menstruacija, tada prestaje i sposobnost rađanja. Mada, zahvaljujući naučnom napretku ni to više nije prepreka.

Na pitanje da li je trudnoća moguća nakon menopauze, dr Džulijan Peskin, ginekolog-akušer sa klinike u Klivlendu odgovara: “Da, moguće je”.

Kada žena uđe u menopauzu, tada njeno telo zvanično završava sa reproduktivnim periodom, i nakon toga ne postoji mogućnost da prirodno zatrudni.

Međutim, žena može da zatrudni tokom perimenopauze, odnosno tokom perioda koji prethodi menopauzi.

Za vreme perimenopauze, žene mogu da imaju neredovne menstruacije, zajedno sa ostalim simptomima perimenopauze,

Perimenopauza obično počinje kada je žena u srednjim četrdesetim, a može da traje oko četiri godine dok se menstruacije potpuno ne zaustave.

„Sve dok žena i zvanično ne uđe u menopauzu, još uvek može prirodno da zatrudni. Ovako ovulirate retko, ali još uvek ovulirate“, kaže dr Peskin.

Dakle, čak i ako prolazite kroz perimenopauzu, a ne želite da zatrudnite, trebalo bi i dalje koristiti metodu kontrole rađanja, kaže za Margaret Natigal iz medicinske služba u NIU Langon.

Ukoliko žena želi da zatrudni, a ušla je u menopauzu, što znači da menstruaciju nije dobijala 12 meseci i duže, nauka je tu od velike pomoći.

Procesom vantelesne oplodnje koji podrazumeva spajanje jajne ćelije i spermatozoida u laboratorijskim uslovima, žene u menopauzi mogu da zatrudne.

Kako žene koje su već prošle kroz menopauzu ne proizvode više jajne ćelije, u ovom procesu mogu koristiti donirane jajne ćelije.

Takva trudnoća se odvija poput bilo koje druge trudnoće koja je rađena ovom metodom. Svaka trudnoća nosi određenu dozu rizika, pa tako i ova. Ali, ako ste inače zdravi, trudnoća izazvana veštačkom oplodnjom posle menopauze neće nužno doneti nove rizike.

Žene koje zatrudne vantelesno, nakon menopauze, ne moraju da se brinu o određenim komplikacijama u trudnoći povezanim s godinama.

„Ukoliko koriste jajne ćelije od mlađe osobe, nema povećanog rizika za hromozomske nepravilnosti“, kaže dr Peskin, koji je radio sa ženama pedesetih godina koje su na ovaj način dobile decu.