Nova genetska laboratorija na Klinici za kardiohirurgiju u Nišu

Zdravlje 03. dec 201914:22 > 14:30
N1

Zahvaljujući pomoći Sjedinjenih Američkih Država, Klinika za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu moći će da radi kompletna ispitivanja za lečenje trombofilije, a biće značajno unapređena tipizacija tkiva za potrebe transplantacija.

Američki ambasador Entoni Godfri, kome je priređen i prijem u Gradskoj kući Niša, pustio je u rad novu genetsku laboratoriju na Klinici za kardiohirurgiju, u kojoj je novi „Real time PCR“ aparat, zahvaljujući kome će biti spaseni mnogi životi, ocenilo je rukovodstvo niške kardiohirurgije i podsetilo da su već drugi put za godinu dana u prilici da od SAD i vojske te zemlje dobiju vredan poklon.

„Američka vojska je samo nama do sada, u različitim prilikama, donirala više od milion dolara u opremi, a još više stotina hiljada dolara za rekonstrukciju objekata kao što su škole, ustanova za decu ometenu u razvoju ‘Mara’ i rekonstrukcija specijalne psihijatrijske bolnice Gornja Toponica. Kao što vidite, donacije su za najosetljivije grupe stanovništva“, rekao je direktor Klinike za kardiohirurgiju Kliničkog centra u Nišu Dragan Milić.

Godfri je rekao da su uz pomoć programa humanitarne pomoći američke vojske, bili u prilici da 2018. godine doniraju mašinu za srce i pluća.

„Koliko znam, ta donacija pomaže da se značajno smanji čekanje na hirurške intervencije od životnog značaja. SAD se raduju nastavku naše saradnje. Zahvaljujemo se na tome što ste Centar nazvali po Daglasu M. Doltu, što služi kao podsetnik na dugu istoriju našeg bilateralnog odnosa koji se proteže na više od stotinu godina“, rekao je Godfri.