Svakodnevno istezanje poboljšava zdravlje

Zdravlje 06. dec 201907:07 > 07:14
Pixabay

Postoje razni programi za vežbanje i pravilnu ishranu. Mnogi obećavaju gubitak kilograma, poboljšanje opšteg zdravlja, a da ništa ne morate da radite. Međutim, malo njih se bavi jednostavnim vežbama posle kojih ćete se osećati bolje nakon napornog dana.

Doktori su složni u jednom, a to je da jednostavno istezanje korisno za opuštanje tela, ali i bolju funkciju određenih organa.

Šta sve postižemo istazanjem?

Opuštanje ukočenih ramena

Istezanje je idealno za one koji dosta vremena provode pogrbljeni za stolom gledajući u računar. Kada ovako dugo sedite, mišići se ukrute i kao rezultat toga dobijete ograničene pokrete i ukočenost.

Pre svega – ispravite se. Drugo – protežite se.

Stegnite šake, podignite ruke od kukova do iznad glave, spojite ih, udahnite, spustite ruke i ponovite. Ova vežba će vam pomoći da se oslobodite napetosti u ramenima i vratu.

Popravljanje lošeg držanja

Većina zdravstvenih problema nastaje zbog loših navika, a pogrbljeno držanje je jedna od njih. Iako možda mislite kako su vam pogrbljena leđa najudobniji način za sedenje, to je zapravo veoma loše.

Trebalo bi da popravite svoje držanje, a podizanje ruku iznad glave i istezanje je dobar početak. Pokušajte da zadržite kičmu u istom položaju dok izvodite ovu vežbu.

Jačanje slabih ramena i ruku

Jedna od prvih poza sa kojom se susreću polaznici časova joge zove se Urdhva Hastasana, što u prevodu znači „poza podignutih ruku“. Nije teška za izvođenje, a pomaže u jačanju ramena i ruku.

Svakako odvojite vreme za stajanje u ovoj pozi.

Pronađite dobar položaj, stopala postavite u širini ramena, podignite ruke, držite tako neko vreme, a zatim počnite da praviti nagibe napred i unazad. Kada osetite napetost u ramenima, spustite ruke i opustite se.

Prevencija bola u donjem delu leđa

Uzrok bola u donjem delu leđa često je povezan sa promenama strukture kičme. Zbog starosti ili sedećeg načina života, kičma postaju krhkija i manje pokretna.

Intervertebralni diskovi, koji imaju ulogu amortizera između pršljenova, se isušuju, a nervi, kojih ima 31 par, a koji su zaduženi za kretanje i slanje signala iz tela u mozak, mogu da budu uklješteni između pršljenova.

Podizanje ruku i istezanje prema gore takođe može pomoći u izbegavanju bolova u donjem delu leđa.

Poboljšanje ravnoteže

Loša ravnoteža može se pripisati slabim mišićima ili oštećenju organa za ravnotežu u unutarnjem uhu, nervima, srcu ili krvnim sudovima. U ovaj proces je uključen veliki broj organa, ukoliko često osećate vrtoglavicu, najbolje rešenje je da posetite lekara.

Istezanje može pomoći, ako nije u pitanju ozbilniji poremećaj, koji zahteva konsultaciju sa stručnjakom.

Smanjenje pogrbljenosti prouzrokovane tipkanjem po telefonu

Bol u vratu i pogrbljenost predstavlja jednu od posledica preterane upotrebe društvenih mreža koju možete „zaraditi“ gledajući konstantno u svoj telefon.

Vaš vrat podnosi veću težinu kada nagnete glavu i tako se brže umara. Previše gledanja u telefon može dovesti do mnogih loših stvari, čak i do trajnih oštećenja.

Napravite pauzu za svoj vrat i oči u trajanju od 15 minuta. Podignite ruke, okrenite glavu levo, pa desno, ponovite vežbu bar 10 puta.

Izbegnite slabosti u nogama i kičmi

Slabost u nogama i kičmi može biti posledica loše cirkulacije krvi. Jedan od načina za poboljšanje cirkulacije krvi je podizanje ruku iznad glave.

Jako je bitno ispraviti ramena jer bez ispravljenih ramena, nema pomaka na bolje. Kad se ispravite, kičma i meko tkivo se pomeraju prouzrokujući bolju cirkulaciju krvi.

Olakšanje za želudac

Nakon obroka, bavljenje sportom nije baš najbolja ideja, ali izvođenje nekoliko sporih vežbi poput podizanja ruku može pomoći u ubrzavanju prolaska hrane kroz debelo crevo.

Kada dižete ruke, gastrointestinalni trakt postaje ravniji, a hrana brže prolazi. Takođe, ovo je dobra preventivna mera kada je u pitanju fermentacija, pojava truljenja i neravnoteže crevne mikroflore.

Smanjenje glavobolje

Ako ste primetili da vam je postalo teško da radite stvari koje ste svakodnevno radili, možda vas muči umor koji prouzrokuje glavobolju.

Umor može biti mentalni ili fizički, ali često je i jedno i drugo. Obično promene u načinu života, navikama i ishrani mogu da pomognu, ali niko ne može da promeni sve u jednom danu tako da bi vežba istezanja bila dobra za početak