Žene koje koriste kontraceptivne pilule imaju manji hipotalamus

Zdravlje 06. dec 201910:04 > 10:06
Shutterstock

Stručnjaci su prvi put otkrili povezanost između svakodnevnog uzimanja kontraceptivnih pilula i veličine ključne regije mozga - hipotalamusa.

Hipotalamus je smešten na bazi mozga iznad peteljke hipofize, najmanje i veoma važne žlezde, preko koje ostvaruje vezu sa ovom žlezdom.

Ova regija mozga je veoma bitna za normalnu proizvodnju hormona i igra važnu ulogu u raspoloženju, apetitu, seksualnom nagonu i snu.

Bolest hipotalamusa, najčešće je izazvana povredama mozga, operativnim zahvatima, tumorima ili genetskim poremećajima, i može da izazove nesanicu, dehidrataciju i neplodnost.

U istraživanju koje je sproveo tim stručnjaka sa Medicinskog centra Montefiore u Njujorku učestvovalo je 50 zdravih žena, od kojih je 21 koristila oralne kontraceptive.

Nijedna od njih nikada nije doživela neku povredu mozga ili patila od mentalnih bolesti. Sve su bile podvrgnute magnetskoj rezonanci kako bi se videle razlike u veličini hipotalamusa.

„Otkrili smo dramatičnu razliku u veličini moždanih struktura između žena koje su uzimale oralne kontraceptive i onih koje nisu koristile ove pilule“, rekao je vodeći autor dr Majkl Lipton i naglasio da je potrebno više istraživanja na ovu temu.

Takođe su otkrili da se kognitivne performanse ili ponašanje ne menjaju, uprkos tome što je ova regija mozga oko šest odsto manja.

Međutim, drugi preliminarni dokazi istog tima pronašli su vezu između manje veličine hipotalamusa i ljutnje, ali i depresivnih simptoma.

Doktor Lipton je dodao i to da je od svih veličina koje se odnose na neki deo tela,veličina mozga najvažnija, ali da to uopšte ne mora da predstavljati neki rizik.

Efekti seksualnih hormona, uključujući one u oralnim kontraceptivnim pilulama, na humani hipotalamus nikada nisu prijavljeni.

Ovo istraživanje biće predstavljeno na godišnjem sastanku Radiološkog društva Severne Amerike.