Masna i slatka hrana narušavaju pažnju i raspoloženje

Zdravlje 10. dec 201908:27 > 08:32
Shutterstock

Nova otkrića Američke akademije za neurologiju pokazuju da konzumiranje hrane bogate masnoćama i šećerom, duži vremenski period, može dovesti do problema sa pamćenjem, ali i do smanjene koncentracije.

Eksperiment sproveden na Univerzitetu u Oksfordu, koji je objavljen u časopisu “The American Journal of Clinical Nutrition”, pokazao je da je dovoljno samo pet dana konzumiranja hrane bogate masnoćama da biste iskusili slabljenje pažnje i pamćenja, kao i promene raspoloženja.

Ovo istraživanje dodatno je potkrepljeno istraživanjem koje je sproveo sidnejski Univerzitet Makvori, u kojem su učesnici koji su jeli doručak bogat mastima i šećerima, pet dana zaredom, pokazali slične kognitivne probleme kao i ljudi koji imaju prekomernu težinu, ili su gojazni.

Studija je zapravo otkrila da bi ljudi koji su jeli doručak koji sadrži veliki procenat masti, za samo pet dana, mogli da dožive značajne promene u mozgu, što može dovesti do problema sa učenjem i deficita pamćenja koji se beleži kod gojaznih.

Studija objavljena u časopisu “Psychological Science”, pokazala je da, čak i ako se čips ili gazirana pića konzumiraju često, to može dovesti do sličnih simptoma. Masnoća i šećer podižu nivo šećera u krvi, što utiče na metabolizam glukoze i proizvodnju insulina u telu.