Znojenje smanjuje infekciju kože i sprečava nastanak bubrežnog kamenca

Zdravlje 11. feb 202007:12 > 07:18
Izvor: Shutterstock

Znojenje predstavlja važan prirodan proces koji omogućava telu da ostane sveže. Stručnjaci veruju da znojenje dopinosi celokupnom zdravlju, i sprečava mnoge neželjene procese u organizmu.

Ekrine znojne žlezde nalaze se po čitavom telu, a najgušće su raspoređene po dlanovima i tabanima i njihova uloga je da luče znoj bez mirisa koji se uglavnom sastoji od vode, soli i elektrolita.

Apokrine znojne žlezde su deset puta veće o ekrinih, i nalaze se u područjima sa najviše folikula dlake, poput vlasišta, pazuha i prepona. One stvaraju tečnost natopljenu masnoćom koja se obično izlučuje tokom emocionalnog stresa.

Reguliše temperaturu

Kada poraste telesna temperatura, telo se automatski oslobađa znoja kako bi se lakše ohladilo. To kontroliše autonomni nervni sistem, koji se ne može svesno kontrolisati. Međutim, emocije poput ljutnje, straha, nervoze i teskobe takođe mogu da prouzrokuju znojenje.

Smanjuje infekcije kože

Ekrine žlezde luče antimikrobni peptid nazvan dermcidin, koji pomaže da se smanji broj održivih bakterija na površini kože, što umanjenju rizika od nastanka kožnih infekcija.

Nedavna studija otkrila je da osobama koje pate od atopijskog dermatitisa, koji je povezan sa virusnim i bakterijskim infekcijama kože, može da nedostaje dermcidin u znoju, čime se smanjuje sposobnost kože da se bori sa infekcijom.

Pomaže u uklanjanju toksina

Koža eliminiše toksine iz tela, kao što to rade bubrezi, jetra i debelo crevo. To je najveći organ ljudskog tela kroz koji prolaze nečistoće u obliku znoja.

Smanjuje rizik od nastanka bubrežnog kamenca

Osobe koje vežbaju, više se znoje i izbacuju višak soli. So ne odlazi u bubrege, gde se zbog toga razvijaju bubrežni kamenci. Oni koji više vežbaju piju i više vode, što doprinosi smanjenom riziku od nastanka bubrežnog kamenca.