Koronavirus više pogađa muškarce nego žene

Zdravlje 27. feb 202008:01 > 08:07
Izvor: REUTERS/Alexandros Avramidis

Iako su muškarci i žene inficirani koronavirusom u otprilike jednakom broju, smrtnost među muškarcima bila je 2,8 odsto, u poređenju sa 1,7 odsto među ženama, piše Njujork tajms.

Podaci su uzeti iz medicinske dokumentacije pacijenata, a uzorak ne opisuju u potpunosti obim epidemije.

Naučnici kažu da brojni faktori mogu da utiču na delovanje ovog virusa na muškarce, uključujući neke biološke, ali i one koji se odnose na način života.

Kada je reč o uspostavljanju imunološkog odgovor protiv infekcije, muškarci su slabiji pol.

„To je model koji smo videli u mnogim virusnim infekcijama respiratornog trakta, muškarci mogu imati lošije ishode“, rekla je Sabra Klajn, naučnica koja proučava razlike virusnih infekcija među polovame i reakcije na vakcinaciju na Džons Hopkins Blumberg školi za javno zdravlje.

„Videli smo to kod mnogih drugih virusa, žene se protiv njih mnogo bolje bore“, dodala je ona.

Žene, takođe, imaju jaču imunološku reakciju posle vakcinacije i imaju poboljšane imunološke reakcije u memoriji, koje odrasle štite od patogena kojima su bili izloženi kao deca.

„Nešto je u imunološkom sistema kod žena drugačije,“ rekla je dr Dženin Klejton, direktor Odeljenja za istraživanje ženskog

zdravlja Nacionalnog instituta za zdravlje. Ali, postoji visoka cena, dodala je: „Žene su sklonije autoimunim bolestima, kao što su reumatoidni artritis i lupus, gde imunološki sistem napada sopstvene organa i tkiva.“

„Skoro 80 odsto pacijenata sa autoimunim bolestima su žene“, primetila je dr Klejton.

„Razlozi zbog kojih žene imaju jači imunološki odgovor nisu potpuno jasni, ali istraživanje je još uvek u ranoj fazi“, kažu stručnjaci.

Jedna od hipoteza je da je imunološki sistem žena jači zbog opstanka njihovih potomaka, kojima ugrađuju antitela iz majčinog mleka koja pomažu u sprečavanju bolesti dok se imunološki sistema odojčadi još razvija.

Biološki faktor može da bude odgovoran, uključujući ženski polni hormon estrogen, koji, kako se smatra, ima važnu ulogu u imunitetu, ali i činjenica da žene nose dva X hromozoma, koji sadrže gene koji se odnose na imunitet. Muškarci nose samo jedan X hromozom.

Eksperimenti u kojima su miševi bili izloženi virusu SARS otkrili su da su mužjaci podložniji infekciji nego ženke.

„Mužjaci su razvili SARS pri manjoj izloženosti virusima, imali su niži imuni odgovor i sporije su uklanjali virus iz tela. Oni su pretrpeli veću štetu na plućima i stopa smrtnosti je bila veća“, rekao je dr Stenli Perlman profesor mikrobiologije na Univerzitetu u Ajovi, koji je bio glavni autor studije.

Kada su istraživači blokirali estrogen kod inficiranih ženki miševa ili uklonili jajnike, bila je veća verovatnoća da će umreti, dok blokiranje testosterona kod mužjaka miševa nije pokazalo nikakvu razliku, što ukazuje da estrogen može imati zaštitnu ulogu.