Osteoporozu je lakše sprečiti nego lečiti

Zdravlje 01. mar 202010:39 > 10:43
Izvor: Shutterstock

Kako starimo, raste i strah od nastanka osteoporoze koja slabi kosti i čini ih podložnim prelomima. Osteoporozu je lakše sprečiti nego lečiti, pa je potrebno na vreme telu obezbediti potrebnu količinu minerala kao što su kalcijum i fosfor, jer oni kosti čine čvrstim i gustim.

Vitamin D takođe ima značajnu ulogu u prevenciji nastanka osteoporoze jer je neophodan za apsorpciju kalcijuma iz hrane i ugradnju u kosti.

Na kvalitet kostiju povoljno utiče i magnezijum, kalijum i lizin. Namirnice koje sadrže lizin su soja, grašak, mleko, sir i sočivo.

Kosti postupno povećavaju gustinu do 30 godine života, kada dostižu svoj maksimum, koji nakon toga, kako starimo, ulazi u fazu opadanja.

Ako telo nije sposobno da reguliše sadržaj minerala u kostima, gustoća kosti se smanjuje, a kosti postaju lomljivije.

Svakodnevno konzumiranje dve čaše mleka bogatog kalcijumom i vitamina D pomaže u povećanju gustine kostiju kod zdravih žena srednjih godina koje ranije nisu uzimale dovoljne količine kalcijuma i vitamina D.

Međutim, kada je prevencija u pitanju, za većinu žena potreban je kalcijum u tabletama. Preporučuje se dnevna doza od 1,5 grama kalcijuma. On se može uneti i putem hrane.

Spisak namirnica koje su bogate kalcijumom je dug, ali naviše ga ima u mlačnim proizvodima, susamu, algama, kelju, bademima i brokoliju.

Fizička aktivnost povećava gustinu kostiju Vežbe sa opterećenjem, hodanje ili penjanje uz stepenice, takođe mogu da povećaju gustinu kostiju. Za prevenciju i lečenje osteoporoze mogu se koristiti različite vežbe, ali dizanje tegova se pokazalo posebno delotvornim za formiranje snažnih kostiju.

Starije osobe koje se malo kreću, u svoju svakodnevnu rutinu bi trebale da uvedu šetnju. Kako prepoznati osteoporozu Nekoliko testova za procenu gustine kostiju mogu pomoći u dijagnostikovanju ove bolesti.

Najtačniji test je dvojna rendgenska apsorpcimetrija (DXA), u kojoj se koriste male doze zračenja, manje od onih koje se koriste za rendgensko snimanje, za merenje gustine kostiju. Manje od pet odsto ljudi sa osteoporozom ima sekundarnu osteoporozu, koja je posledica drugih bolesti ili lekova.

Uzroci mogu biti hronična bolest bubrega ili endokrine bolesti, naročito bolesti štitaste, paratiroidne i nadbubrežne žlezde. Što se lekova tiče to su kortikosteroidi, barbiturati, lekovi protiv konvulzija – antiepileptici i velike količine hormona štitaste žlezde. Prekomerno konzumiranje alkohola i cigareta mogu pogoršati ovo stanje.

Gustina kostiju se smanjuje postupno i u početku nastanka osteoporoza nema jasnih simptoma, a u nekim slučajevima simptomi ove bolesti se nikad ne razviju.