Virus opasnost i za trudnice, lekari kažu – do sad bez ozbiljnijih komplikacija

Zdravlje 15. mar 202012:48 > 12:48
N1

Trudnice jesu malo rizičnije za infekciju, ali do sada nije bilo podataka o ozbiljnijim komplikacijama izavanim koronavirusom, rekao je u Novom danu dr Milan Milenković, svetski stručnjak iz reproduktivne medicine koji radi u bolnici u Švedskoj pri Nobelovom Institutu.

Virus Kovid 19 zahvatio je gotovo ceo svet, a samim tim utiče na svakodnevni život kako zdravih ljudi, hroničnih bolesnika, tako i trudnica. S obzirom na brzinu širenja koronavirusa i broj obolelih, ovaj virus je potencijalna opasnost i za trudnice.

Trudnice imaju smanjenu otpornost i one jesu malo rizičnije za infekciju, ali sada su znanja o tome jako ograničena, rekao je Milenković.

„Ali znamo da simptomi nisu tako izraženi, kao i da su više vezani za starost pacijenta, nego za samu trudnoću“, istakao je.

Dve publikacije su do sada objavljene iz Kine, u vezi sa koronavirusom i opasnosti za trudnice. Istraživanja su zabeležena na osnovu 18 slučaja trudnoća.

„Nijedna od tih žena nije imala komplikacije, nijedno dete nije bilo zaraženo. Dve bebe su zaražene posle porođaja, pa se savetuje da se izdvoje od majke dve nedelje. Ali do sada nije bilo ozbiljnih komplikacija“, zaključio je.