Širenje koronavirusa je brže nego što se mislilo

Zdravlje 10. apr 202012:10 > 12:12
Izvor: REUTERS/Axel Schmidt

Koronavirus se u Kini proširio brže nego što se prethodno mislilo, tvrde američki istraživači, koji su dodali da je potrebna ekstremno široka vakcinacija ili imunutet za okončanje pandemije.

Svaka osoba zaražena u početku epidemije u Vuhanu verovatno je prenela virus u proseku na 5,7 osoba. To su pokazale matematičke analize obavljene u Nacionalnoj laboratoriji Los Alamos. To je ujedno i dvostruko veći broj u odnosu na izveštaje Svetske zdravstvene organizacije (SZO) iz februara.

POVEZANE VESTI

Rezultati istraživanja su specifični za Kinu, a ako su takvi i u svetu, pandemiju će možda biti  teže kontrolisati u odnosu na predviđanja nekih vlasti.

U istraživanju je izračunato da za prekid širenja koronavirusa 82 odsto populacije mora da bude imuno, ili pomoću vakcine ili zbog toga što su već prebolovali koronavirus. Bez takve zaštite, visok nivo društvenog distanciranja će biti potreban ukoliko više od jedne od pet zaraženih osoba ne bude dijagnostikovana.

Vlade širom sveta pokušavaju da ustanove kada i kako da izađu iz karantina, a neki delovi Kine su obnovili restrikcije nakon novih slučajeva zaraze.

Širom sveta je od početka pandemije zaraženo više od 1,5 miliona ljudi uključujući i broj slučajeva u Kini bez tipičnih simptoma koronavirusa.

„Bilo bi opasno pomisliti da smo blizu kraja pandemije koronavirusa“, izjavio je regionalni direktor SZO-a za Evropu Hans Kluge.

SZO ulaže napore za testiranje pacijenata, njihovu izolaciju i praćenje njihovih bliskih kontakata u vreme kada zemlje polako smanjuju restrikcije.

U istraživanju američki tim je iskoristio podatke mobilnih telefona o putovanjima i izveštaje o slučajevima zaraze koronavirusom iz epicentra u kineskoj provinciji Hubej kako bi napravio proračun.

Izveštaj o padu broja novih slučajeva u Kini i Južnoj Koreji pokazuju da se pandemija ipak može kontrolisati.