Komarci i krpelji ne prenose koronavirus

Zdravlje 13. apr 202014:38 > 14:55
Izvor: Shutterstock

U jeku pandemije koronavirusa najčešće pitanje koje se upućuje entomolozima vezano je za komarce i krpelje i njihovu sposobnost prenošenja ovog virusa.

Prema informacijama koje Američki centar za kontrolu i prevenciju prenosa bolesti  „komarci i krpelji ne mogu da šire sve vrste virusa”.

Trenutno nemamo podataka koji bi ukazali da se COVID-19 ili drugi slični koronavirusi kao što su  SARS i MERS šire komarcima ili krpeljima.

POVEZANE VESTI

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) iznela je iste informacije o komarcima u svojim savetima o ovom virusu:

„Do danas nije bilo informacija kao ni dokaza koji bi ukazali na to da bi novi koronavirus mogli da prenose komarci. Novi koronavirus je respiratorni virus koji se širi prevashodno kapljicama, koje nastaju kada zaražena osoba kašlje ili kija, ili kapljicama pljuvačke i iscedkom iz nosa. Da biste se zaštitili, čistite ruke često sredstvima na bazi alkohola ili ruke perite sapunom i vodom. Takođe, izbegavajte bliski kontakt sa svima koji kašlju i kijaju”.

Entomološko društvo Amerike savetuje praćenje smernica koje izdaju SZO, CDC, kao i državne i lokalne agencije za javno zdravlje.