Osam hiljada koraka za duži život možete napraviti i u izolaciji

Shutterstock

Napravite 8.000 koraka dnevno i povećajte izglede za duži života, ukazuju nova istraživanja centara za kontrolu i prevenciju bolesti, Nacionalnog instituta za starenje i Nacionalnog instituta za karcinom, objavljena nedavno u časopisu "JAMA".

Kako je utvrđeno među osobama koje dnevno prepešače osam hiljada koraka, što je oko 6,5 kilometara, zabeleženo je 51 odsto manje izgleda za rizik od smrti u narednih deset godina iz bilo kog razloga, uključujući karcinom kao i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje. 

Ako hodate i više, 12.000 koraka, rizik od smrti u navedenom periodu biće 65 odsto manji od onih koji naprave četiri hiljade koraka.

POVEZANE VESTI

 Do ovih rezultata naučnici su došli analizom podataka sa reprezentativnog uzorka od 4840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na boku. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1165 učesnika istraživanja. 

Pokazalo se da je bez obzira na godine starosti, pol ili rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.   

Ovaj nalaz bi trebao da bude poziv ljudima da postanu fizički aktivniji, da manje sede i više se kreću. 

Zbog trenutne situacije sa koronavirusom i ograničenog kretanja, može se hodati i u kući, u mestu. Ukoliko to radite napolju važno je da održavate distancu od najmanje dva metra od ostalih osoba.

Takođe se preporučuje uvođenje vežbi umerenog intenziteta najmanje 30 minuta dnevno, pet dana u nedelji.