Evropska agencija: Antimalarici u lečenju kovida mogu da imaju neželjene efekte

Zdravlje 23. apr 202017:05 > 17:13
Izvor: Shutterstock

Evropska agencija za lekove (EMA) upozorila je danas zemlje da lekovi za malariju koji se eksperimentalno koriste u lečenju korona virusa mogu da imaju ozbiljne neželjene pojave, uključujući napade i srčane probleme.

Agencija je navela u saopštenju da se zna da hlorokin i hidroksihlorokin, dva leka koje neki navode kao potencijalni lek zaCOVID-19, izazivaju probleme srčanog ritma ako se kombinuju sa drugim lekovima.

Za sada nema odobrenog leka za COVID-19, a na desetine proba je u toku širom sveta.

POVEZANE VESTI

Hlorokin i hidroksihlorokin se dugo već koriste za lečenje malarije i antiinflamatornih bolesti kao što je reumatoidni artritis. Pored srčanih problema ta dva leka takodje mogu da izazovu neželjene pojave kao što su oštećenje jetre i bubrega, napade i sniženje šećera u krvi.

Agencija je navela da su klinički podaci i dalje vrlo ograničeni i da pozitivni efekti tih lekova za lečenje COVID-19 nisu dokazani.

Kako se navodi nekoliko kliničkih proba o efikasnosti tih lekova za koronavirus koriste doze veće nego preporučene što bi moglo da poveća rizik od neželjenih pojava uključujući nenormalu električnu aktivnost koja može da poremeti ritam srca.

Ranije ovog meseca deo studije u Brazilu je prekinut kada su lekari primetili da je četvrtina pacijenata koji uzimaju hlorokin dobila neregularne otkucaje srca kada su uzeli veće doze.

EMA je podestila lekare i pacijente da nacionalnim vlastima prijave bilo kakve sumnjive sporedne pojave prilikom upotrebe ta dva leka.

„Ovi lekovi se ne smeju koristiti bez recepta i bez nadzora lekara“, navela je evropska agencija.

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.