SZO upozorava na krizu mentalnog zdravlja zbog koronavirusa

Zdravlje 14. maj 202008:36 > 08:42
Izvor: Shutterstock

Zbog nametnute izolacije, siromaštva i anksioznosti, usled pandemije koronavirusa preti globalna kriza mentalnog zdravlja, upozorila je čelnica odeljenja za mentalno zdravlje SZO-a.

„Izolacija, strah, nesigurnost i ekonomski pad prouzrokuju ili mogu da prouzrokuju psihološke probleme“,  rekla je Devora Kestel, načelnica odeljenja za mentalno zdravlje SZO-a.

POVEZANE VESTI

Kestel je, predstavljajući izvještaj UN-a i smernice po pitanju pandemije koronavirusa i mentalnog zdravlja, rekala je da je moguć veliki porast broja mentalnih bolesti i njihovog intenziteta i da bi vlade trebale da stave to pitanje u središte svog odgovora.

„Mentalno zdravlje i blagostanje celih društava snažno su pogođeni krizom, pa su prioritet koji hitno mora da počne da se rešava“, rekla je Kestel novinarima. 

U izveštaju je istaknuto nekoliko regija i društvenih slojeva koji su najranjivija grupa za mentalne bolesti,  uključujući decu i mlade izolovane od prijatelja, zdravstvene radnike suočene sa velikim brojem osoba umrlih od koronavirusa.

Dosadašnja istraživanja već pokazuju uticaj pandemije na globalno mentalno zdravlje. Psiholozi navode da je zabeležen porast broja anksioznih i depresivnih u više zemalja.

Povećava se i porodično nasilje, dok zdravstveni radnici više traže psihološku pomoć.