Štetan ili koristan – Englezi počeli ispitivanje hlorokina i hidriksihlorokina

Zdravlje 21. maj 202011:00 > 12:14
Izvor: Shutterstock

U Brajtonu i Oksordu počelo je istraživanje koje će utvrditi da li dva anti-malarijska leka mogu da spreče COVID-19.

Hlorokin, hidroksihlorokin ili placebo dobiće više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike.

Svi učesnici su osoblje koje je bilo u kontaktu sa pacijentima sa COVID-19.

POVEZANE VESTI

Plan istraživanja

Prvi dobrovoljci učestvuju u ispitivanju u Velikoj Britaniji,u Brajtonu i Saseksu, kao i u bolnici Džon Radklif u Oksfordu i njima se daje hidroksihlorokin ili placebo naredna tri meseca. Ovo su samo neke od planiranih 25 lokacija u Velikoj Britaniji, a rezultati se očekuju do kraja godine.

Na lokacijama u Aziji učesnicima će se davati hlorokin ili placebo.

Testiraće se da li lekovi mogu da spreče zarazu kod zdravstvenih radnika izloženih ovom virusom.

„Korisno ili štetno“  

„Zaista ne znamo da li su hlorokin ili hidroksiklorokin korisni ili štetni za COVID-19“, rekao je profesor Nikolas Vajt sa Univerziteta u Oksfordu. 

Profesor Vajt, jedan od vođa studije dodao je da je slučajno kontrolisano ispitivanje poput ovog, gde ni učesnici ni istraživači ne znaju kome je dat lek ili placebo, najbolji način da se to sazna.  

„Široko dostupna, sigurna i efikasna vakcina možda je daleko,“ rekao je profesor Martin Levelin iz Brajtona i Medicinskog fakulteta Saseks, koji takođe vodi studiju i dodao:  

„Ako bi lekovi kao hlorokin i hidroksihlorokin mogli da smanje rizik od zaraze COVID-19, to bi bilo neverovatno dragoceno.“

Lekove ne treba uzimati na svoju ruku 

Lekovi mogu da smanje temperaturu i upalu, pa se koriste kao prevencija, ali i za lečenje malarije.

Hidroksihlorokin reguliše imuni odgovor tela i koristi se u lečenju reumatoidnog artritisa i lupusa – zapaljenske bolesti izazvane prekomerno aktivnim imunološkim sistemom.

Udruženja za lupusa u Velikoj Britaniji i SAD-u izrazile su zabrinutost da bi potražnja za lekom povezanim sa koronavirusom mogla da ugrozi pacijenate koji već koriste lek kao redovnu terapiju za druge bolesti, kao što su lupus i reumatoidni artritis.

Antimalarici su privukli pažnju nakon što je američki predsednik Donald Tramp ukazao na to da mogu biti korisni, a ove nedelje je bio kritikovan zbog izjave da preventivno uzima hidroksihlorokin.  

Američka Uprava za hranu i lekove upozorila je na upotrebu lekova van bolnica, gde je agencija dala privremeno odobrenje za upotrebu u hitnim slučajevima ili kliničkim ispitivanjima.

Dok se istraživanje Univerziteta u Oksfordu odvija u kontrolisanom kliničkom okruženju, Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da su se pojedinci samolečili i tako rizikovali da sebi nanesu ozbiljnu štetu.

Još se nije pokazalo da je lek bezbedan i efikasan u prevenciji ili lečenju koronavirusa i može da izazove opasne aritmije srca.  

U ispitivanju ovih antimalarika pored istraživača iz Velike Britanije, učestvuju i istraživači iz Italije,Tajlanda, Vijetnama, Laosa i Kambodže.    

Sve informacije o koronavirusu možete pročitati u Blogu uživo i na stranici Koronavirus.