Američka FDA povukla hitno odobrenje za upotrebu lekova protiv malarije

Zdravlje 15. jun 202020:31 > 20:37
Izvor: Shutterstock

Agencija za hranu i lekove Sjedinjenih Američkih Država (FDA) povukla je hitno odobrenje za upotrebu lekova protiv malarije za koje predsednik Donald Tramp tvrdi da bi trebalo da se koriste u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U saopštenju FDA navodi se da lekovi hidroksihlorokin i hlorokin nisu efikasni u lečenju COVID-19, navodeći čak i neke potencijalno štetne efekte ovih lekova na zdravlje ljudi.

„FDA je zaključio da, na osnovu novih informacija i nekih ranijih podataka, više nije razumno verovati da bi ovi lekovi mogli biti efikasni u lečenju COVID-19, niti je razumno verovati da poznate i potencijalne koristi ovih proizvoda nadmašuju njihove poznate i potencijalne rizike“, navodi se.

Pored malarije, hidroksihlorokin je odobren za lečenje pacijenata koji boluju od lupusa i reumatoidnog artritisa.

FDA je u martu izdala odobrenje kojim je omogućila lekarima da u vanrednim situacijama propisuju lekove pacijentima obolelim od COVID-19.

Nakon što su se pojavile brojne tvrdnje naučnika da su hidroksihlorokin i hlorokin opasni za pacijente koji boluju od koronavirusa te kako podstiču bolesti srca i mogući su uzrok povećane smrtnosti, FDA je ipak povukla odobrenje.

Iz FDA-a su takođe naveli da su doneli ovu odluku nakon što se pokazalo da lekovi ne ispunjavaju zakonom propisane kriterijume za odobrenje za hitnu primenu.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp isticao je često da je hidroksihlorokin dobar u borbi protiv koronavirusa te kako ga je i sam koristio da bi izbegao infekciju.

Prema podacima Univerziteta „Džons Hopkins“, Sjedinjene Američke Države su i dalje najteže pogođene koronavirusom u svetu sa više od 2,1 miliona potvrđenih slučajeva zaraze i više od 115.000 umrlih.