Posledice pandemije: Žene podložnije mentalnim problemima zbog koronavirusa

Zdravlje 16. jun 202012:50 > 12:51
Izvor: Shutterstock

Znatno više žena nego muškaraca ima problema sa mentalnim zdravljem kao rezultat pandemije COVID-19.

Naučnici sa  Instituta za društvena i ekonomska istraživanja pri Univerzitetu Eseks, Liza Spantig i Ben Eteridž zaključili su, na osnovu sprovedene ankete, da žene teže nego muškaraci podnose izolaciju uvedenu u okviru mera karantina. 

POVEZANE VESTI

Njihova studija otkrila je i da se broj osoba sa najmanje jednim ozbiljnim mentalnim poremećajem nakon mera karantina povećao kod oba pola.

Među muškarcima, deo onih sa jednim težim psihičkim problemom porastao je sa sedam odsto  na 18, a među ženama sa 11 na 27 odsto.  

Studije provedene u SAD i u Velikoj Britaniji tokom karantina ukazale su na pad osećaja vrednosti i među muškarcima i među ženama.

Ekonomski faktori navedeni su kao glavni razlozi zbog kojih je više žena nego muškaraca odgovorilo da je na njihovo mentalno zdravlje uticala pandemija.

“ Istraživanje je pokazalo da su žene “izvukle kraću slamku” u različitim oblastima. U većini slučajeva upravo su žene bile te koje su izgubile posao”,rekao je Eteridž.

Među ostalim faktorima pada osećaja vrednosti kod žena navodi se i manjak vremena za fizičku aktivnost, ali i činjenica da su žene imale više posla brinući o deci i da im se povećao obim i intenzitet kućnih poslova. 

Eteridž ističe da najnovije istraživanje ukazuje na to da je žensku populaciju najteže pogodio izostanak društvenih odnosa.

“Žene obično imaju više bliskih prijatelja i prijateljica.  Zabrana viđanja dragih osoba na žene je ostavilo posledice”, rekao je Eteridž. 

Više od trećine učesnica studije ili oko 34 odsto odgovorilo je da su se za vreme karantina povremeno osećale usamljeno, a 11 odsto je reklo da su se često osećale usamljeno.

Među muškarcima ih je na isto pitanje 23 odsto odgovorilo da su se povremeno osećali usamljeno, a samo šest odsto je reklo da su se često osećali usamljeno.

Rezultate o tome na koji su se način ljudi borili sa izolacijom u vreme pandemije koronavirusa “pojačali” su podacima sa internet stranica. Prema rezultatima analize Gugla u brojnim državama sveta povećao se broj pretraga pojmova poput „usamljenosti“, „brige“ i „tuge“.