Položaj u kom spavate može dodatno da pogorša bolove u leđima

Zdravlje 17. jun 202022:04 > 22:06
Izvor: Shutterstock

Pravilno spavanje presudno je za opšte zdravlje. Ono nam pomaže da popravimo stanje mišića i ojačamo pamćenje, navodi "National Sleep Foundation". Međutim, spavanje u pogrešnom položaju povećava mogućnost za razvoj stanja poput srčanih bolesti, gojaznosti i infekcija.

Zato je važno da spavate u pravom položaju, i šta je to što će vam pomoći da dobijete dovoljno kvalitetnog sna svake večeri?

POVEZANE VESTI

 „Stajanje ili celodnevno sedenje vrši dodatni pritisak na kičmu i zglobove“, objašnjava dr Arja N. Šami, profesorka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Dejvid Gifin u Kaliforniji.

Upravo zbog toga spavanje na leđima pruža predah od neprekidnog povlačenja gravitacije.

Ono ublažava pritisak na diskove, znog toga se mnogi stručnjaci slažu da je za prosečnu odraslu osobu najbolji položaj za spavanje onaj na leđima.

„Kako bi vam spavanje na leđima bilo što udobnije, glavu ne treba postavljati na previše podignut jastuk. Odnosno, spavajte sa što ravnijim jastukom ili jastukom koji se oblikuje prema vama“, savetuje fizijatar dr Džordž Kiril.

Međutim to nije uvek pravilo, jer u pojedinim slučajevima neophodno je spavanje sa podignutim gornjim delom tela.

„Osobe sa medicinskim stanjima poput apneje ili refluksa kiseline bi trebale da podignu gornji deo tela dok spavaju“, dodaje specijalistica ortopedske fizikalne terapije Tereza Marko.

„Stavljanje čvrstog jastuka ispod kolena može da eliminiše pritisak na kičmu i kukovima“, kaže dr Kiril i dodaje da bi postavljanje čvrstog jastuka ispod donjeg dela leđa moglo da pomogne kod bolova u donjem delu leđa.