Ponovo se pokreće ispitivanje hidroksihlorokina

Zdravlje 30. jun 202022:18 > 22:23
Izvor: Shutterstock

Nastavlja se ispitivanje kontroverznog leka protiv malarije koji je uzimao američki predsednik Donald Tramp kako bi pokušao da spreči zarazu koronavirusom. Britanski regulatori kažu da hidroksihlorokin i hlorokin mogu da se daju zdravstvenim radnicima u kliničkoj studiji da bi testirali teoriju.

Regrutacija za ispitivanje COPCOV prekinuta je zbog zabrinutosti za nuspojave koje su pokrenula druga istraživanja, a koja su od tada diskreditovana.

Zaključeno je da lek nije koristan i da povećava rizik od nastanka nepravilnog srčanog ritma i smrti.  

SZO je obustavila svoja ispitivanja ovog antimalarika kao leka za lečenje koronavirusa.

POVEZANE VESTI

Iako studije ukazuju na to da hidroksihlorokin ne spašava ljude koji su već bolesni od koronavirusa, istraživači žele da nastave sa istraživanjem kako bi utvrdili da li taj antimalarik može da spreči infekciju, piše BBC.

U ispitivanju na više od 40.000 zdravstvenih radnika iz Evrope, Afrike, Azije i Južne Amerike koristiće se hlorokin, hidroksihlorokin ili placebo.  

„Hidroksihlorokin još uvek može da spreči infekcije, a to treba i da se utvrdi u randomiziranom kontrolisanom ispitivanju“, rekao je jedan od vodećih istraživača, profesor Sir Nikolas Vajt sa Univerziteta u Oksfordu.

„Iako je stopa koronavirusa trenutno niska u Velikoj Britaniji, zdravstveni radnici su i dalje na udaru, a drugi talas zaraze se uveliko očekuje ove zime. U pogledu pronalaženja intervencije koja bi mogla da zaštiti ključne radnike do ove zime, hidroksihlorokin je daleko najrealnija perspektiva”, rekao je profesor Martin Levelin, sa Medicinske škole u ​​Brajtonu i Suseksu.

Nedavna studija potvrdila je njegovu sigurnost i ukazala na to da može biti zaštita ako se daje kao profilaksa pre izlaganja koronavirusu, a to će se saznati u ovom istraživanju“.

U međuvremenu, otkriveno je da lekovi za HIV, lopinavir i ritonavir ne pružaju kliničku korist hospitalizovanim pacijentima sa koronavirusom. Ali je nedavno otkriveno da jeftini steroid nazvan deksametazon može biti od pomoći u spašavanju života pacijenata koji imaju teži oblik COVID-19.