Vežbanje može da smanji rizik od moždanog udara

Zdravlje 08. jul 202011:52 > 12:10
Shutterstock

Nedostatak vežbi i fizičke aktivnosti uopšte, pušenje i prekomerna konzumacija alkohola su nezdrave navike koje povećavaju rizik od moždanog udara i kod mlađih generacija.

Moždani je udar je ozbiljno zdravstveno stanje koje zahteva hitnu medicinsku pomoć i lečenje. To je vrsta povrede mozga prouzrokovane blokiranjem dotoka krvi u mozak, čime se postepeno uništavaju moždane ćelije, a u nekim slučajevima može doći i do krvarenja.

POVEZANE VESTI

Prema zdravstvenim stručnjacima, rizik od moždanog udara povećava se nakon 55 godine života. Ali, danas, zbog lošeg načina života i prihvatanja nezdravih navika, starosna granica za rizik od moždanog udara se spušta, pa su tako i mlađe osobe u jednakom riziku.

Redovno vežbanje – važan aspekt prevencije moždanog udara

Redovno vežbanje pomaže u održavanju celokupnog zdravlja. Ostale bolesti koje mogu dovesti do povećanog rizika za moždani udar uključuju hipertenziju, dijabetes i visok nivo holesterola.

Hipertenzija je jedan od najvećih uzroka rizika za moždani udar. Njoj se pripisuje preko 50 odsto ishemijskih moždanih udara, a ona povećava šanse i za hemoragijski moždani udar.

Redovno vežbanje pomaže u održavanju nivoa krvnog pritiska, čime se smanjuje rizik od moždanog udara i do 80 odsto.

Vežbanje ne samo da pomaže u kontroli nivoa glukoze u krvi, već i smanjuje mogućnost za razvoj moždanog udara kod dijabetičara.

Visok nivo holesterola je takođe jedan od uzročnika. Sa povećanim nivoom LDL-a povećava se i rizik od nakupljanja plaka, prouzrokujući aterosklerozu. Zbog toga može doći do do stvaranja ugrušaka, što zauzvrat može da spreči protok krvi i dovede do moždanog udara.

Manjak fizičke aktivnosti dovodi do velikih komplikacija i može da ima poguban efekat na krvne sudove u mozgu.

Nivo intenziteta vežbanja

Raspored vežbanja razvijajte polako i postepeno. Takođe se mogu raditi vežbe za jačanje mišića i kostiju, ali one bi trebale da budu usklađene sa aerobnim vežbama, piše Doctor NDTV.  

Vežbe umerenog intenziteta mogu da se rade, ali uvek je dobro konsultovati se sa lekarom pre nego što započnete sa nekim programom vežbanja.

Vežbe niskog intenziteta ako se redovno izvode dugoročno imaju koristi i pomažu u kontroli rizika od srčanih bolesti koje u budućnosti mogu da dovedu do moždanog udara. Vežbe slabog intenziteta uključuju hodanje, istezanje, jogu i kućne poslove.