Nošenje maske u frizerskim salonima moglo bi da spreči širenje koronavirusa

Zdravlje 15. jul 202009:55 > 10:21
Izvor: Shutterstock

Istraživanje je pokazalo da zaraženi američki frizeri nisu preneli bolest na skoro 140 svojih klijenata koje su primili tokom nekoliko dana u kojima su bili zarazni i razvijali simptome, jer su i jedni i drugi nosili maske.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) opisao je slučaj u kom je nošenje maski sprečilo širenje virusa SARS-CoV-2 koji izaziva bolest COVID-19.  

POVEZANE VESTI

Frizerka iz Springfilda u Misuriju razvila je respiratorne simiptome, ali je nastavila da radi do trenutka kada je dobila rezultate testa koji su pokazali da je pozitivna na koronavirus.

Ona je ignorisala savete epidemiologa da ode u samoizolaciju i tako zarazila još jednu frizerku sa kojom je bila u kontaktu.

Salon se zatvorio na tri dana kako bi se sprovela dezinfekcija, a epidemiolozi su krenuli u potragu za njihovim kontaktima identifijkujući ukupno 139 klijenata koji su bili u njihovom frizerskom salonu.  

Ostatak osoblja salona stavljen je u dvonedeljni karantin.  

Obe frizerke su pri svakom kontaktu sa klijentima nosile maske, jedna dvostruku platnenu, a druga dvostruku platnenu lili hiruršku masku.  

Čak i kad je prva frizerka razvila simptome njih dve, u pauzi između klijenata, nisu nosile maske dok su boravile zajedno u istom prostoru. 

Epidemiolozi su pratili dve nedelje svih 139 klijenata i ponudili im testiranje pet dana nakon poseta salonu.  Njih 67 prihvatilo je testiranje i niko nije bio pozitivan, a niko od onih koji su odbili testiranje nije razvio simptome tokom 14 dana koliko su praćeni.  

Klijenti su bili oba pola, starosti od 21 do 93 godine. Većina klijenata nosila je platnene ili hirurške maske, a oko pet odsto N95 maske tokom čitavog boravka u salonu koji je trajao od 15 do 45 minuta.    

Naučnici veruju da su za širenje virusa najodgovornije velike kapljice koje su rezultat kijanja ili kašljanja, ali i manje kapljice koje nastaju dok osoba govori takođe su potencijalno opasne.  

To je posebno važno jer osobe mogu da šire virus, a da to i ne znaju, čak i nekoliko dana, pre pojave prvih simptoma.