Otkriven redak gen odgovoran za bezbolan porođaj

Zdravlje 27. jul 202010:02 > 10:05
Shutterstock

Naučnici su otkrili da žene koje ne osećaju bol tokom porođaja poseduju retku varijantu gena koja im pruža mnogo veću toleranciju na bol.

Samo  jedan odsto žena poseduje gen KCNG4  koji smanjuje sposobnost nervnih ćelija da šalju signale bola do mozga, otkrili su istraživači sa Univerziteta u Kembridžu.

POVEZANE VESTI

Gen tada deluje kao prirodni epidural i može da objasniti zašto je porođaj manje bolan doživljaj za mali broj žena, piše CNN.

Naučnici su testirali grupu žena, koje su se porodile bez traženja epduralne anestezije i koje nisu osećale bol tokom porođaja. U poređenju sa drugom grupom majki koje su zahtevale ublažavanje bolova, pokazalo se da imaju daleko viši prag bola.

Zatim je istraživan njihov genetski kod. Naučnici su pronašli jedinstvenu varijantu gena koja je bila odgovorna za tako visok prag bola.  

„Genetska varijanta koju smo pronašli kod žena koje osećaju manje bola tokom porođaja dovodi do“ oštećenja „u formiranju prekidača na nervnim ćelijama“, objasnio je koautor studije dr Džon Smit sa odeljenja za farmakologiju u Kembridžu i dodao:

 „U stvari, ovaj defekt deluje kao prirodni epidural. To znači da je za uključivanje potrebno mnogo veći signal – drugim rečima, jače kontrakcije tokom porođaja“.

 „Ne samo da smo identifikovali genetsku varijantu, već se  nadamo  da ovo može da otvori put za razvoj novih lekova za upravljanje bolom“, dodao je koautor Frenk Rejman, profesor sa odeljenja za kliničku biohemiju u Kembridžu.

Njihova studija objavljena je u časopisu “Cell Reports”.