Džonson pozvao Britance da više vežbaju i tako pobede gojaznost

Zdravlje 27. jul 202011:57 > 12:04
Frank Augstein / POOL / AP / AFP

Premijer Boris Džonson je svoju borbu sa prekomernom težinom iskoristio kako bi Britance pozvao da poboljšaju svoju telesnu formu i uhvate se u koštac s gojaznošću, rizičnim faktorom za obolele od koronavirusa.

Nove vladine mere, osmišljene kako bi ljudi smanjili svoju težinu, uključuju zabranu televizijskog i internet oglašavanja brze hrane pre devet sati uveče, čime bi se stalo na kraj takvoj hrani i praksi „platite jedan, drugi obrok je besplatan“.

Takođe bi se na jelovnicima velikih restorana označavao broj kalorija u jelima, a moguće je da će i alkoholna pića biti na udaru merača kalorija.

Sam premijer je, nakon što je preležao Covid-19, odlučio da smanji telesnu težinu i do sada je izgubio šest kilograma. Naime, Džonson je reagovao na upozorenja lekara da gojazne osobe, koje su zaražene koronavirusom, imaju teži oblik bolesti i pod povećanim su rizikom od smrti.

Džonson uživa reputaciju „bon vivant“, koji ne odoleva hrani i vinima ni u kasnim noćnim satima, ali je istovremeno u vreme kada je obavljao dužnost gradonačelnika Londona zagovarao korišćenje bicikla za dolazak na posao, a takođe je uveo i „Borisove bicikle“ za javnu upotrebu.

Gojaznost je nazvao „tempiranom bombom“ s kojom se vlada mora obračunati.

Premijer je na Tviteru priznao da je oduvek hteo da izgubi koji kilogram, ali da mu to baš i nije uspevalo, sve dok se nije zarazio novim koronavirusom.

„Kada sam završio na intenzivnoj nezi jer sam bio jako bolestan, imao sam previše kila i da vam pravo kažem, bio sam debeo“, priznao je Džonson.

Osim zdrave hrane, njegov novi režim uključuje i lagano jutarnje trčanje.

Džonson se često izrugivao s „dadiljanjem“ države i nada se da nove zdravstvene mere predstavljaju podsticaj Britancima da se dovedu u formu.

Više od 60 posto Britanaca ima prekomernu težinu ili su gojazni, a od njih su u Evropi jedino deblji stanovnici Malte.

Još vesti o koronavirusu potražite u našem LIVE BLOGU i na stranici Koronavirus.