Jedna doza vakcine možda neće biti dovoljna zaštita od koronavirusa

Zdravlje 27. jul 202013:19 > 13:48
Shutterstock

Stručnjaci smatraju da jedna doza vakcine protiv koronavirusa verovatno neće biti dovoljno efikasna. Do okavog mišljenja došli su nakon istraživanja koja su pokazala da antitela u organizmu nestaju za nekoliko nedelja, odnosno meseci.

To znači da je imunitet na koronavirus nakon primanja vakcine privremen, piše Business Insider.

Zbog toga struka smatra da će osoba morati da primi najmanje dve doze vakcine kako bi imala efikasnu zaštitu od koronavirusa.

POVEZANE VESTI

Pojedini smatraju da će se morati redovno da rade revakcinaciju. Farmaceutske kompanije već se pripremaju za mogućnost da će svako morati da dobije najmanje dve doze vakcine. Među tim kompanijama su „Pfizer“ i „Moderna.“

Međutim, izazov će biti uveriti ljude da prime dve doze. Već postoji problem izražen u činjenici da manje od jedne trećina mladih žena ne želi da primi drugu dozu vakcine protiv HPV-a, a što je potrebno za efikasnu zaštitu.

To nije jedini problem. Ako se ispostavi da će biti potrebne dve doze, onda to znači da će biti potrebno  proizvoditi više ampula, injekcija i češće posećivati zdravstvene ustanove.

Pretpostavka o učestalijoj vakcinaciji proizilazi iz mišljenja stručnjaka da osoba može više puta da se zarazi koronavirusom, što sa nekim drugim virusima nije slučaj. Ali, ne postoje jasni dokazi da je to zaista tako.

Podsećanja radi, pre nekoliko dana objavljeno je da su stručnjaci sa Oksforda razvili vakcinu za koju tvrde da je sigurna i da dobro utiče na imunološki sistem.