Naučnici otkrili: Gojaznost povećava rizik od smrtnog ishoda kod COVID-19

Zdravlje 27. jul 202013:59 > 14:45
Shutterstock

Gojazne osobe imaju povećan rizik od smrti ili teškog oblika COVID-19, pokazao je izveštaj engleskog zavoda za javno zdravstvo (PHE).

PHE je objavio podatke koji pokazuju da se kod ljudi sa indeksom telesne mase (BMI) od 30 do 35 rizik smrti od COVID-19 povećava za 40 odsto, a za čak 90 odsto kod onih čiji je BMI viši od 40, u poređenju sa osobama zdrave telesne težine.

POVEZANE VESTI

„Sadašnji dokazi su jasni i pokazuju da vas prekomerna težina ili gojaznost stavljaju u kategoriju rizičnijih za težak oblik COVID-19 ili smrtni ishod prouzrokovan ovom bolešću, ali i izloženijima mnogim drugim ozbiljnim bolestima“, rekla je Alison Tedstoun, glavni nutricionista u PHE.  

I druga istraživanja širom sveta pokazuju da osobe sa prekomernom težinom ili gojazne osobe imaju veći rizik od komplikacija prouzrokovanih koronavirusom.

Otkrivena veza  

Naučnici i dalje pokušavaju da utvrde koji bi mehanizam tačno mogao da objasni vezu između gojaznosti i COVID-19, a zasad su utvrdili nekoliko faktora.  

Gojaznost vodi do akumulacije masnoća u vitalnim organima kao i do insulinske rezistencije i visokog krvnog pritiska. To znači da gojaznost često ide ruku pod ruku s drugim zdravstvenim tegobama poput dijabetesa, slabijeg srca i lošije funkcije jetre i bubrega.  

Prekomerna akumulacija masnoće može da utiče i na respiratorni siste. Gojazne osobe često imaju kratak dah i nedostaje im kiseonik u krvi i tkivima.  

„Gojaznost dodaje pritisak na gotovo svaki organ ili čitav sistem organa u telu, pa zbog toga nije iznenađujuće da povećava i rizik od komplikacija kod COVID-19“, tvrdi Suzan Džeb, profesorka koja se bavi nutricionizmom i javnim zdravljem na britanskom Oksfordu.

Masno tkivo takođr ima viši nivo angiotenzin konvertujućeg enzima 2 (ACE2) koji novi koronavirus koristi za ulazak u ćelije.

Osobe sa višim nivoom ACE2 u krvi i tkivima lakše mogu da se zaraze koronavirusom, smatraju stručnjaci. 

Frančesko Rubino, stručnjak za gojaznost i načelnik odeljenja za barijatrijsku i metaboličku hirurgiju na londonskom Kings Koledžu naziva povezanost koronavirusa i gojaznosti „sudarom dve pandemije“.

„Pandemija koronavirusa zaista dovodi u prvi plan potrebu da se gojaznosti pristupi agresivnije, kako bi se problem rešio“, rekao je Rubino i dodao:.

„Lekcija iz pandemije COVID-19 je da nelečena gojaznost nije opcija“.