Vakcina protiv gripa smanjuje rizik od kardiovaskularnih stanja

Zdravlje 28. jul 202010:27 > 10:28
Shutterstock

Vakcina protiv gripa značajno je smanjila rizik od srčanih udara, šloga i nekih drugih kardiovaskularnih stanja za ljude sa visokim rizikom, objavili su istraživači.

Manje rizično je da odrasle osobe koje su u rizičnoj grupi dobijaju vakcinu, rekli su istraživači na sastanku Američkog udruženja za srce.

POVEZANE VESTI

Odrasle osobe starije od 50 godina koje su tokom hospitalizacije dobile vakcine protiv gripa imali su 28 odsto niži rizik od srčanog udara sledeće godine, piše CNN.

Takođe su imali 47 odsto manji rizik od blažeg moždanog udara ili prolaznog ishemijskog napada (TIA), niži rizik od srčanog zastoja za 85 odsto kao i niži rizik od smrti prouzrokovane drugim uzročnicima, odnosno bolestima za 73 odsto.

Istraživači su proučavali kako su vakcinu protiv gripa dobijali hospitalizovani pacijenti koji su u visokom riziku od gripa i komplikacija koje on prouzrokuje.

To uključuje ljude starije od 50 godina, osobe koje su HIV pozitivne ili obolele od  AIDS-a, osobe u staračkim domovima, kao i one koje su gojazne, odnosno imaju indeks telesne mase (BMI) veći od 30.