FT: Srbija među zainteresovanima za nabavku ruske vakcine

Zdravlje 13. avg 202019:06 > 19:07
Izvor: Printscreen

Zvanična Moskva je saopštila da je već 20 zemalja u svetu izrazilo interes za nabavku njihove vakcine protiv koronavirusa, a prema navodima britanskog Fajnenšel tajmsa, među njima je i Srbija.

„Moskva je saopštila da je već 20 zemalja u svetu izrazilo interesovanje za nabavku njihove vakcine, a medju njima su Filipini, Brazil, Srbija… Ključna tržišta (za rusku vakcinu) će biti van Zapada, dok će evropski, američki i verovatno kineski naučnici nastaviti da razvijaju njihove sopstvene verzije vakcine“, naveo je Fajnenšel tajms u svom podkastu.

FT je danas objavio da su Filipini zvanično saopštili da će u oktobru početi sa kliničkim ispitivanjima ruske vakcine protiv koronavirusa.

„Ukoliko ispitivanja budu uspešna, Filipini će vakcinu staviti u službenu upotrebu do aprila 2021, a predsednik Rodrigo Duterte će je primiti najranije do 1. maja“, prenosi FT.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zvanično saopštio da je Rusija proizvela vakcinu protiv koronavirusa.

Da bi uverio javnost u ispravnost vakcine, on je rekao da je njegova ćerka već vakcinisana.

Ruski zdravstveni zvaničnici su kazali da vakcina granatuje dve godine imuniteta na koronavirus.

Američki i evropski naučnici su skeptični prema ruskoj objavi o pronalasku vakcine.

Moskovski dopisnik FT-a rekao je da je za sada izvesno da je objava da je vakcina pronadjena doprinela porastu ruske meke moći i političko-propagandnom uspehu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je na početku pandemije da će Srbija „napraviti vakcinu“, a potom je govorio da će Srbija biti medju prvim zemljama na svetu koja će je dobiti.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić rekao je ranije da najava da će Srbija biti jedna od prvih 20 zemalja koja će dobiti vakcinu, znači „da smo više eksperiment nego nešto drugo“.

On je dodao da se zalaže za nabavku vakcine koja će biti izradjena po standardima Evropske unije, jer je tu reč o najstrožim kriterijumima.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleja (Gamaleya), dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije.

Zamenica direktora Instituta „Batut“ i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je povodom ruske vakcine protiv koronavirusa da svaka vakcina koja ulazi u Srbiju mora da prodje sve faze testiranja, bez obzira na sertifikate koje je dobila u zemlji koja ju je proizvela.