Vakcina AstraZeneca izaziva snažan imunološki odgovor kod starijih osoba

Zdravlje 19. nov 202018:33 > 26. jan 2021 10:28
Foto; Shutterstock

Potencijalna vakcina AstraZenece i Univerziteta Oksford protiv kovida-19 izaziva snažan imunološki odgovor kod starijih ljudi, pokazuju podaci objavljeni ove nedelje, a naučnici očekuju objavu rezultata poslednjee faze ispitivanja do kraja godine.

Podaci, koji su prošlog meseca delimično objavljeni ali su ove nedelje objavljeni u potpunosti u stručnom časopisu „Lancet“, pokazuju da osobe starije od 70 godina, koje imaju veći rizik od težeg oblika kovida-19 i smrtnog ishoda, mogu da razviju snažan imunitet.

POVEZANE VESTI

„Snažni odgovori antitela i T-ćelija kod starijih osoba u našoj studiji su ohrabrujući“, rekao je Maheši Ramasami, savetnik i jedan od stručnjaka koji je vodio Oksfordsku grupu za vakcinu (OVG) – naučna grupe za istraživanje vakcina za različite bolesti.

„Nadamo se da to znači da će naša vakcina pomoći u zaštiti jedne od najugroženijih grupa u društvu, ali je potrebno dalje istraživanje pre nego što budemo mogli da budemo sigurni u to“.

Poslednja faza ispitivanja je u toku kako bi se potvrdili ti nalazi, rekli su naučnici, i da bi se utvrdilo da li vakcina štiti od zaraze virusom SARS-CoV-2 širok spektar ljudi, uključujući one sa hroničnim bolestima.

„Rezultati tih ispitivanja definitivno bi trebali da budu poznati do kraja godine, rekao je direktor OVG Endrju Polard dodajući da je još prerano da bi se znalo da li vakcina deluje i koliko dobro deluje u prevenciji kovida-19.

„Još nismo došli do te tačke. Nećemo to požurivati“, rekao je za Polard za BBC radio.

„Približavamo se, i to će definitivno biti pre kraja godine, na osnovu napretka“.

Kandidat za vakcinu Univerziteta Oksford i kompanije AstraZeneca protiv kovida-19, nazvan AZD1222 ili ChAdOx1 nCoV-19, jedan je od vodećih u globalnim naporima za razvoj vakcine protiv zaraze novim koronavirusom.

Međutim, zaostaje za kompanijama Pfizer Inc, BioNTech i Moderna koje su već objavile podatke o poslednjoj fazi ispitivanja koji pokazuju da su njihove vakcine više od 90 odsto efikasne.

AstraZeneca je potpisala nekoliko ugovora o nabavci i proizvodnji vakcine sa kompanijama i vladama širom sveta, a među njima i sa Europskom unijom.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.