SZO: Fizička aktivnost od velikog značaja za fizičko i mentalno zdravlje

Zdravlje 26. nov 202009:37 > 09:52
Izvor: Shutterstock

Odrasle osobe trebalo bi da imaju 150 minuta intenzivne fizičke aktivnosti nedeljno, što je važno i za mentalno zdravlje u eri koronavirusa, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Preporuka je da deca i adolescenti imaju prosečno sat svakodnevne telesne aktivnosti i da se ograniči vreme koje provedu pred ekranima.

POVEZANE VESTI

Pokrećući kampanju „Every Move Counts“, u SZO navode da ljudi moraju da u sve više sedalački način života uvedu fizičku aktivnost da bi smanjili rizik od bolesti. 

Svaka četvrta odrasla osoba i četiri od pet adolescenata nemaju dovoljno telesnih aktivnosti, što može uključivati ​​šetnju ili biciklizam, upozorava SZO.

Trudnicama i majkama nakon porođaja preporučuje se od 150 do 300 minuta umerene do snažne aerobne aktivnosti nedeljno.

Prema mišljenju Juan Vilumsen iz SZO, to donosi zdravstvene koristi i za majku i za bebu.

„Na primer, kod žena koje su telesno aktivne tokom trudnoće smanjenje se rizik od gestacijskog dijabetesa za 30 odsto“, rekla je.

Odraslima starijim od 65 godina savetuju se vežbe za jačanje mišića i aktivnosti usredsređene na ravnotežu i koordinaciju kako bi sprečili kasnije padove.

„Povećavanje fizičke aktivnosti ne samo da pomaže u prevenciji i upravljanju bolestima srca, dijabetesom tipa 2 i karcinomom, već smanjuje simptome depresije i anksioznosti, smanjuje pad kognitivnih sposobnosti, uključujući Alchajmerovu bolest, i poboljšava pamćenje“, rekao je Ridiger Kreh, direktor SZO za unapređenje zdravlja.