Refluks kiseline imaju mnogi, a da to i ne znaju

Zdravlje 12. dec 202013:16 > 13:58
Shutterstock

Gastroezofagealni refluks ili refluks želudačnog sadržaja (GERB), poznat i kao refluks kiseline, je čest medicinski problem koji utiče na milone ljudi, a ponekad neki ljudi ni ne shvataju da ga zapravo imaju.

Refluks želudačnog sadržaja može da prouzrokuje i druge bolesti. Prema istraživačima, to može da pogorša astmu što dokazuje činjenica da većina astmatičara ima GERB.

POVEZANE VESTI

Pre svega, trebalo bi imati u vidu da je refluks želudačnog sadržaja dugotrajno stanje. Šta god pojeli, vraća se u jednjak i prouzrokuje neprijatne simptome ili komplikacije.

Osobe sa prekomernom težinom, trudnice, pušači i oni koji uzimaju određene lekove rizikuju da ga razviju. 

Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na refluks kiseline i koje ne bi trebalo ignorisati.

Kiseli ukus u ustima

Ovo stanje obično prouzrokuje mišić ili sfinkter na vrhu želuca. Kad postane slab, kiselina se diže i to je taj kiseli ukus koji osećamo u ustima.

On može da bude prisutani nedeljama i veoma je iritantan, što utiče na sam kvalitet života. Ovaj je problem je posebno čest kod trudnica jer postoji veći pritisak na želudac.

Regurgitacija

Regurgitacija je pojačanje kiseline u grlu ili ustima. Možete osetiti gorak okus, podrigivanje, a ponekad čak i povraćanje.

Regurgitacija može da se dogodi u bilo koje vreme, ali posebno je uznemirujuća noću. Možete da se probudite sa gorkom tečnošću u grlu i osećajem panike.

Gorušica

Mnogi su čuli za gorušicu, čak su je i iskusili, ali retko ko pomisli na refluks kiseline.

Gorušica je zapravo najčešći simptom refluksa i kod nje se se obično javlja peckanje ili neprijatan osećaj u donjem delu grudnog koša nakon jela.

Neprijatnost može da se poveća kada se sagnete ili ležite ravno na leđima.

Dispepsija

Kada osetite refluks, možete osetiti neprijatnost u želucu, što uključuje mučninu nakon jela, bolove u gornjem delu trbuha, podrigivanje i punoću želuca.

Ponekad se može desiti da izgubite apetit zbog osećaja sitosti u trbuhu.

Disfagija

Disfagija znači da možete osetiti hranu u grlu. To se događa zbog suženja jednjaka. Kad se dogodi disfagija, to može da postane problem jer ne možete da gutate, pa ćete možda pojesti premalo hrane što može dovesti do dodatnih medicinskih problema.

Kašljanje

Kašalj nije tipičan simptom refluksa, ali najmanje 25 do 40 odsto slučajeva registrovano je sa hroničnim kašljem.

Osim pomenutih simptoma, možete osetiti  i ređe znakove poput bola prilikom gutanja, pojačanog lučenja pljuvačke, gubitka težine, iritacije grla, neprijatnog zadaha, suvoće u ustima i bolova u grudima.

Kako izbeći refluks kiseline?

Pre svega, vaš način života prouzrokuje refluks kiseline. Zbog toga je veoma važno da sledite jednostavna pravila.

Jedite manje porcije. Bolje je jesti češće nego jedan ili dva puta dnevno imati obilne obroke.

Takođe je važno izbegavati alkohol, kiseline, začine i masnu hranu. 

Ne bi trebalo da jedete neposredno pred odlazak na spavnje, ka što ne bi trebalo da nosite usku odeću, piše Bright Side.