Osobe koje jedu obilan doručak mogu da potroše duplo više kalorija

Zdravlje 20. dec 202022:44 > 23:07
Shutterstock

Prema novom istraživanju objavljenom u "The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism", konzumiranje obilnog doručka umesto obilne večere može da spreči gijaznost i povišen nivo šećera u krvi.

„Naši rezultati pokazuju da obrok koji se jede za doručak, bez obzira na količinu kalorija koju sadrži, stvara dvostruko veću termogenezu izazvanu hranom od istog obroka koji se konzumira za večeru“, kaže autorka studije dr Džulijan Rihter sa Univerziteta u Libeku u Nemačkoj.

POVEZANE VESTI

Istraživači su sproveli trodnevnu laboratorijsku studiju na 16 muškaraca koji su konzumirali niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a u drugom krugu ispitivanja su napravili obrnuto.

Osim dva i po puta brže potrošnje kalorija kod ljudi koji konzumiraju visokokalorične doručke i niskokalorične večere, povišene koncentracije šećera u krvi i insulina izazvane hranom mile su smanjene nakon doručka u poređenju sa večerom.

Rezultati takođe pokazuju da postoji veza između konzumacije niskokaloričnog doručka i povećanog apetita kasnije tokom dana, a naročito želje za slatkišima, prenosi Endocrine news,