Šta do sada znamo o novom soju koronavirusa?

Zdravlje 21. dec 202010:59 > 11:31
Izvor: Shutterstock

Dok evropske zemlje uvode zabrane putovanja za Veliku Britaniju, pojavljuju se prva saznanja o infekciji novog soja koronavirusa, koja se proširila na jugu Engleske, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje britanskih i američkih medija.

Britanski medicinski stručnjaci su rekli da nema dokaza da je novi oblik virusa smrtonosniji ili da će drugačije reagovati na postojeće vakcine, ali da se pokazalo da je 70 odsto prenosiviji, navodi BBC.

POVEZANE VESTI

Velika Britanija je u nedelju 20. decembra dostigla rekord po broju zaraženih sa 35.928 novih slučajeva.

Mutacije virusa su uobičajene i mnoge nemaju uticaja na brzinu širenja i težinu simptoma, ali je sada pitanje da li mutacija koronavirusa nazvana VUI-202012/01 spada u tu kategoriju i da li predstavlja uvećani zdravstveni rizik ili je za ubrzano širenje na jugu Engleske odgovorno ignorisanje restriktivnih mera.

VUI – 202012/01 je varijanta SARS-CoV-2, virusa koji izaziva bolest kovid-19 i prvi put je detektovan u Velikoj Britaniji u oktobru 2020. sa uzorka koji je uzet tokom septembra. Met Henkok, britanski sekretar zdravstva, je rekao da novi soj virusa, koji se širi brže od drugih varijanti nije opasniji, ali da se mora staviti pod kontrolu.

„Jedini način na koji to možete učiniti je ograničavanjem socijalnih kontakata i u osnovi, posebno u područjima sa visokim brojem zaraženih, svi treba da se ponašaju kao da možda imaju virus i to je način na koji možemo to staviti pod kontrolu i zaštititi ljude“, rekao je Henkok, prenosi CNN.

Nove analize će uključivati uzgajanje novog soja virusa u laboratorijama, proučavanje njegove reakcije na antitiela i testiranje njegove unakrsne reakcije sa kovid-19 vakcinama.

Pored toga, zdravstveni službenici sada sprovode nasumično sekvencioniranje uzoraka iz pozitivnih slučajeva širom Velike Britanije kako bi istražili njegovo širenje i izgradili regionalne mape njegove prevalencije odnosno broja svih slučajeva bolesti kod određenog stanovništva u određenom periodu.Za ovaj posao će trebati najmanje dve sedmice, piše britanski The Guardian.

Pojava nove varijante jeste alarmantna, iako, treba napomenuti da je bilo nekoliko prethodnih mutacija kovida-19.

Tokom novembra, danska vlada odstranila je milione kuna nerc nakon što se utvrdilo da su stotine slučajeva kovida-19 povezane sa varijantama Sars-CoV-2 koje je nosila ova životinja.

U oktobru su analize ukazale da se varijanta koronavirusa koja je potekla od španskih poljoprivrednih radnika brzo proširila Evropom i činila većinu slučajeva u Velikoj Britaniji.

Ni u jednom od ova dva slučaja nije utvrđeno da su ove varijante povećale prenos bolesti.

Međutim, sada je jasno da to nije slučaj za varijantu VUI-202012/01. Ono što naučnici sada moraju da reše je pitanje uticaja nove varijante, posebno da li će ona dovesti do povećanja slučajeva teških oboljenja od kovida-19.

Drugo veliko pitanje je da li će nova varijanta moći da zaobiđe zaštitu koju nude vakcine protiv kovida-19 koje se sada primjenjuju širom Britanije.

Više faktora utiče na širenje novog soja virusa

Tri su faktora zbog kojih VUI–202012/01 varijanta SARS-CoV-2 privlači pažnju, a kojima se objašnjava mogućnost lakšeg širenja virusa, pojašnjava BBC: brzo menja druge varijante virusa, ima mutacije koje utiču na delove virusa koje su kako se čini važne i neke od tih mutacija već su se pokazale u laboratorijama, a pokazuju povećanu sposobnost virusa da zarazi druge ćelije.

Međutim, ništa nije apsolutnu sigurno. Novi sojevi mogu postati češći jednostavnim boravkom na pravom mestu u pravo vreme, poput Londona, koji je donedavno bio na stepenu dva u restriktivnim merama što je značilo između ostalog da su neesencijalne prodavnice mogle da budu otvorene, kao i frizerski saloni, verski objekti, ugostiteljski objekti koji su radili sa skraćenim vremenom do 23 sata.

„Laboratorijski eksperimenti su potrebni, ali da li želite da čekate nekoliko sedmica ili meseci kako biste videli rezultate i preduzeli mere kojim se ograničava širenje? Verovatno ne u ovim okolnostima“, rekao je za BBC profesor Nik Loman iz konzorcijuma „Covid-19 Genomics UK“. Britanska vladina savetodavna grupa za kovid -19 je upozorila da je novi soj „stvarni razlog za zabrinutost“ i pozvala na hitnu akciju.

Na Tviteru je Džeremi Farar, britanski medicinsti istraživač i direktor „Wellcome Trust napisao da vlada ima puno pravo da deluje odmah jer  „više prenosa znači više ljudi u bolnicama i tragičnih smrti … a to takođe daje virusu više prilika da mutira i izbegne uticaj tretmana i vakcine“.

Kao i kod drugih novih varijanti ili sojeva virusa koji prouzrokuju bolest kovid-19 i ovaj novi nosi genetski otisak koji olakšava praćenje, a slučajno je i onaj koji je sada uobičajen, piše CNN. To ne znači da je mutacija olakšala njegovo širenje, niti nužno znači da je ova varijacija virusa opasnija.

Varijanta VUI – 202012/01 je neuobičajeno visoko mutirana, a najverovatnije objašnjenje je da je potekla od pacijenata sa oslabljenim imunim sistemom koji nisu mogli da pobede virus. Njihova tela postala su uzgajališta mutacije virusa, zaključuje BBC.

Ukidanje vazdušnih veza sa Velikom Britanijom

Nakon što je utvrđeno da se novi soj korona virus brzo širi u Londonu i na jugu Engleske, britanski premijer Boris Džonson je 19. decembra predstavio nove restriktivne mere za ta područja, poništavajući planiranu relaksaciju pravila za Božić.

Belgija i Holandija su u 20. decembra odlučile da zabrane letove iz Velike Britanije, Irska, Francuska, Austrija Hrvatska i Italija takođe uvode restrikcije putovanja sa Velikom Britanijom, a Evropska unija (EU) za danas zakazala sastanak na kom treba da se odluči o koordinisanom odgovoru na novonastalu situaciju u vezi mutacije koronavirusa.

Obaveštena SZO

Velika Britanija je ukazala Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO) da se nova vrsta brže širi. SZO kaže da je ista mutacija otkrivena i u Holandiji, Danskoj i Australiji, ali i Italiji. Doktorka Ketrin Smolvud iz SZO za Evropu rekla je da je do 20. decembra broj tih slučajeva bio mali, devet u Danskoj i po jedan u Holandiji i Australiji.

Ali, rekla je Smolvud da su i druge zemlje obavestile SZO o drugim varijantama koronavirusa „koje takođe nose neke od genetskih promena viđenih u novom soju iz Velike Britanije“.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.