Fauči: Od januara bi trebalo da započnemo ispitivanja kovid vakcine za decu

Zdravlje 21. dec 202021:19 > 22:00
Shutterstock

Vakcina protiv kovida-19 za decu je nešto što sve roditelje zanima. Da li je bezbedna i da li deca treba da prime vakcinu su pitanja na koja roditelji žele da znaju odgovor.

Dr Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, govorio je i na tu temu za CNN.

POVEZANE VESTI

„Kada dobijete novu vakcinu, obično želite da pokažete bezbednost i efikasnost kod odrasle populacije“, objasnio je Fauči.

„Jednom kad to učinite, tada počinjete da vršite ispitivanja, možda nekoliko meseci kasnije, na deci, kako biste im, što je brže moguće, obezbedili vakcinu“, rekao je on.

„Gledamo da ta ispitivanja započnemo u januaru. Počećemo sa decom koja su malo starija, pa ćemo spuštati stagosnu granicu, tako da ćemo, nadam se, za nekoliko meseci moći da kažemo ono što znamo, tada ćemo moći da kažemo da je „vakcina bezbedna i efikasna za decu“, dodao je dr Fauči.

Upitan da li će vakcina učiniti da kovid-19 potpuno nestane, dr Fauči je rekao da je to krajnji cilj, „da se kovid-19 potpuno iskoreni“.

„Jednom kada ubedite većinu ljudi da se vakcinišu, nivo virusa će padati sve više, a onda će se ispostaviti da više sa tim nemamo problem. Dakle, moći ćete da uradite sve stvari koje ste radili i ranije, da se vratite u normalan način života, da zagrlite ili poljubite porodicu i prijatelje“, rekao je dr Fauči.

„Ali, jedini način da do toga dođe je da prihvatimo vakcinu“, dodao je on.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.